Glas Javnosti

POTPISIVANJE PETICIJE: Za proglašenje okupacije KiM i Rezolucije o ustaškom genocidu u NDH

Politika
Autor: Glas javnosti

U situaciji kada se najavljuje izglasavanje rezolucije o Srebrenici i prijem tzv. Kosova u Savet Evrope, u Srbiji treba proglasiti vanredno stanje, a ne ići na lokalne izbore, smatraju u Pokretu srpske sabornosti.

Naša peticija za proglašenje okupacije Kosova i Metohije je onlajn već 15 meseci i ima oko 10.000 potpisa, očekivali smo mnogo više, tako da smo sada omogućili građanima koji nisu dovoljno na internetu da je potpišu u papirnoj formi, rekao je za Glas javnosti predsednik Pokreta srpske sabornosti prim. prof. dr Alek Račić ispred punkta Pokreta u Knez Mihailovoj ulici u centru Beograda, gde su građani potpisivali peticiju. 

- Pored toga, zalažemo se i za proglašenje Rezolucije o ustaškom genocidu u NDH koju u prethodna tri saziva Narodna skupština Republike Srbije nije izglasala, dok je Skupština Republike Srpske to odavno učinila - kaže Račić.

Sve je po principu kopi-pejst, objašnjava naš sagovornik.
- Kao što je Rezoluciju o ustaškom genocidu izglasala Skupština Republike Srpske, tako mi tražimo da izglasa i Skupština Srbije. Kao što je Kipar proglasio okupaciju severnog Kipra, tražimo da tako i mi proglasimo okupaciju Kosmeta - ističe Račić.

Osvrnuo se i na najavljene lokalne izbore kao jednu od glavnih tema u Srbiji.
- U ovakvom stanju, gde predsednik Republike najavljuje ponovni odlazak u UN, gde treba da ubeđuje članice, države celog sveta, da mi nismo genocidan narod, jer se sprema takva rezolucija, i drugi akt, da Savet Evrope primi tzv. Kosovo kao "nezavisnu" državu za svoju članicu, to su, prema svim pravnim normativima, dva akta koja iziskuju proglašenje vanrednog stanja. Vanredno stanje u Republici Srbiji nije bilo proglašeno, a moralo je, 2004. godine, kada je bio martovski pogrom, ni 2008. kada je izglasana samoproklamovana nezavisnost tzv. Kosova. Ako se sada ne proglasi vanredno stanje, onda nema zbog čega da se proglašava bilo kad u istoriji - ističe Račić.



Druge ozbiljne države su, kako kaže, i za mnogo manje situacije proglašavale vanredno stanje, a naša država, kada to treba da uradi, ide na lokalne izbore.

- Trebalo je da imamo regularne izbore u 65 lokalnih samouprava na jesen, a samo za Beograd 2. juna. I umesto da se izmeni zakon za jedan grad, i da se taj grad, bez obzira što je to glavni grad, prilagodi prema ostalih 65 ostalih lokalnih samouprava, radi se suprotno. To je neverovatan pravni i politički nonsens - kaže Račić.



Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR




od Dragica u 11.05.2024 18:51:52 h
     0 
Poštovani, Da li još može online da se potpiše Srdačan pozdrav