četvrtak 22. april 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Ruska flota gasom "plaća" ostanak u luci Sevastopolj

Ruska flota gasom "plaća" ostanak u luci Sevastopolj

KIJEV - Predsednici Ukrajine i Rusije, Viktor Janukovič i Dmitrij Medvedev, dogovorili su se juče o produženju prisustva ruske vojne flote u ukrajinskoj luci Sevastopolj na Crnom moru i posle 2017. godine, kada ističe trenutno važeći sporazum.

Ruske i ukrajinske novinske agencije javile su da su dvojica predsednika na sastanku u Karkivu, drugom po veličini gradu u Ukrajini, postigla dogovor prema kojem će ruska flota ostati u Sevastopolju, dok će Ukrajina zauzvrat dobiti olakšice na uvoz gasa. Medvedev je obećao da će na svakih 1.000 kubnih metara gasa Ukrajina dobiti 100 dolara popusta, sve dok cena ne padne ispod 330 dolara.

U izveštajima se pominje da će se boravak ruske flote u ukrajinskoj luci produžiti za 25 godina, ali se ne navodi da li ugovor stupa na snagu odmah ili nakon isteka postojećeg 2017. godine. Rusija trenutno plaća 90 miliona dolara godišnje za korišćenje ukrajinske baze, a juče nije bilo reči o tome da će se ta cena promeniti.

AP ocenjuje da je postizanje dogovora između Janukoviča i Medvedeva prvi znak otopljavanja odnosa između dve države od kako je Janukovič pobedio na predsedničkim izborima u februaru. Njegov prethodnik Viktor Juščenko snažno se protivio produženju boravka ruske flote u Sevastopolju.