četvrtak 22. april 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Putnici aplauzom pozdravili poletanje aviona!

NORMALIZUJE SE SITUACIJA NA EVROPSKOM NEBU

Putnici aplauzom pozdravili poletanje aviona!

STOKHOLM - Više aerodroma u Švedskoj i Norveškoj i dalje je zatvoreno zbog oblaka pepela iz vulkana Ejafjalajokal na Islandu, saopštile su danas nadležne vlasti. Aerodromi na jugu i severu Švedske, uključujući Geteborg i Malme, noćas su zatvoreni za saobraćaj, a norveške vlasti zatvorile su vazduhoplovne luke u Bergenu i Stavangeru. Danska je najavila da se vazdušni saobraćaj u zemlji danas vraća u normalu ukidanjem svih zabrana letova.

Avionski saobraćaj u Evropi danas je skoro potpuno normalizovan, posle nekoliko dana haosa zbog širenja vulkanske prašine. Tako je saobraćaj na pariskom aerodromu "Šarl de Gol" od jutros normalizovan, osim na letovima za London. I situacija u avio-transportu u Nemačkoj, koja je juče otvorila svoj vazdušni prostor, danas se normalizuje. Erupcija islandskog vulkana i dalje traje, ali je vulkanska aktivnost stabilna, saopštile su islandske vlasti.

Na većini evropskih aerodroma juče su startovali interkontinentalni letovi, ali su i dalje u velikom kašnjenju pojedine linije iz srednje zone i među evropskim zemljama. Kompanije savetuju putnike da pre dolaska na aerodrome za zakazane letove, provere da li ima odlaganja ili kašnjenja.

Juče ujutru putnici su oduševljeno pozdravili poletanje aviona s aerodroma "Šarl de Gol" u Parizu, Amsterdamu, Londonu i drugim evropskim gradovima. Prvi interkontinentalni let ka Londonu uspešno je juče završen sletanjem aviona iz Vankuvera, a očekuje se da će tokom dana "Britiš ervejz" održati linije ka SAD, Africi i Aziji. Interkontinentalne letove obnovio je i australijski "Kvantas", a u normalnu se vraćaju i letovi iz Pekinga i drugih kineskih gradova ka Evropi, javio je Rojters.

Letove su nastavili i avioprevoznici iz Francuske, Poljske, Finske, Holandije, dok su u Nemačkoj neki aerodromi još zvanično zatvoreni mada je već prekjuče bilo oko 800 letova. Aviosaobraćaj je bio obustavljen pet dana, što je izazvalo velike probleme putnicima, gužve u alternativnim saobraćajnim prevozima i gubitke aviokompanija. Evropska agencija "Evrokontrol" očekuje da će saobraćaj u potpunosti biti normalizovan do sutra, prenosi AP.

Nemačka agencija za kontrolu letenja juče je saopštila da je vazdušni prostor te zemlje u potpunosti otvoren, a španske aerodromske vlasti saopštile su da je posebno ugovorenim letovima omogućeno da 40.000 putnika napusti Španiju, pošto su bili zarobljeni u toj zemlji.

Međunarodno udruženje avioprevoznika (IATA) saopštilo je da su kompanije izgubile najmanje 1,7 milijardi dolara, zbog prekida u aviosaobraćaju izazvanog širenjem oblaka pepela. Prema podacima tog udruženja, avioprevoznici su tokom prva tri dana obustave letova imali dnevne gubitke od 400 miliona dolara, prenosi AP.

Islandska Služba za civilnu zaštitu saopštila je da se aktivnost islandskog vulkana Ejafjalajokul smanjuje.