četvrtak 22. april 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Nova novčanica od 100 dolara

Nova novčanica od 100 dolara

VAŠINGTON - Američko ministarstvo finansija predstavilo je sinoć novu novčanicu od 100 dolara, što je prva promena dizajna te novčanice od 1996. Svečanoj ceremoniji u ministarstvu finansija prisustvovali su ministar finansija Timoti Gajtner i direktor Federalnih rezervi Ben Bernanki.

"Novčanica od 100 dolara je najveća denominacija američke valute u opticaju koja cirkuliše u čitavom svetu", navedeno je u saopštenju američkog Biroa za graviranje i štampanje novca. Ta denominacija je naročito popularna kada u inostranstvo treba izneti veliku količinu gotovine, objavio je Si-En-En.

Glavni razlog promene dizajna te novčanice je sprečavanje falsifikovanja.

Promena izgleda američkih novčanica počela je 1996. sa banknotom od 100 dolara, a za njom su usledile novčanice od 20 dolara u 2003, od 50 dolara u 2004. i od 10 dolara u 2006, dok je novčanica od pet dolara dobila novi izgled 2008. Zasad nije poznato na koji način će biti izmenjena "stotka". Stručnjaci su uvereni da će novina, kao i kod ranijih redizajniranja banknota, biti unošenje nove boje u već poznatu "sliku" s Bendžaminom Franklinom.

Istovremeno s početkom sinoćne ceremonije u SAD, na internetu je otvoren novi specijalni sajt na kojem će korisnici na mnogim svetskim jezicima moći da se upoznaju sa svim pojedinostima o novoj novčanici.

Ključne reči: