četvrtak 22. april 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Hrvatska: Prosečna plata 706,4 evra

Hrvatska: Prosečna plata 706,4 evra

ZAGREB - Prosečna neto plata u Hrvatskoj u februaru ove godine iznosila je 5.157 kuna (706,4 evra), pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. U odnosu na prosečnu neto platu u januaru koja je iznosila 5.258 kuna, prosečna neto zarada za februar ove godine bila je nominalno manja za 1,9 odsto, ili za 101 kunu, prenosi Beta.

Inače, London je, po izraženoj nejednakosti, bez premca među gradovima u razvijenom svetu - najimućnijih deset odsto stanovnika britanske prestonice raspolaže bogatstvom koje je 273 puta veće od prihoda najsiromašnije desetine, piše londonski Gardijan. List ističe da "takav jaz nije viđen još od vremena robovlasništva", prenosi Tanjug.
Profesor na univerzitetu Šefild, Dani Dorling, koji je istraživao fenomen socijalne nejednakosti u Londonu, upozorava da sve veći jaz između bogatih i siromašnih razara društveno tkivo. Pripadnici najbogatijeg sloja stanovništva decu ne šalju u škole u kojima bi mogli da sretnu siromašnije vršnjake, ne leče se u istim bolnicama, ne provode godišnje odmore kao sav ostali svet.