četvrtak 22. april 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Bivši borci zaratili s policijom

U JUČERAŠNJIM NEREDIMA ISPRED VLADE FBIH POVREĐENO 69 LJUDI

Bivši borci zaratili s policijom

Evakuisana zgrada vlade, a u opštoj tuči članovi boračkih udruženja palili policijske kućice i čuvare reda gađali bocama, kamenjem i blatom. Uzvraćeno suzavcem i tzv. topovskim udarima

SARAJEVO - Ispred zgrade Vlade Federacije BiH juče u podne izbio je opšti sukob policije i bivših boraca Armije BiH i rođaka poginulih u ratu 1992-95. koji protestuju zbog smanjenja mesečnih primanja. Borci, predstavnici ratnih vojnih invalida i rođaci poginulih boraca otvoreno su se sukobili s policijom, koju su napadali bocama, kamenjem, blatom. Demonstranti su palili i kućice policajaca-čuvara ispred zgrade vlade, prenosi Beta.

U neredima koji su izbili u toku jučerašnjih protesta boračkih udruženja u Sarajevu povređeno je 69 osoba. Oni su, uglavnom, zadobili povrede očiju i disajnih organa nanetih suzavcem, prenosi Tanjug. Agenciji Fena je u Kliničkom centru u Sarajevu potvrđeno da je u toj instituciji zbrinuto 35 osoba, ali da zasad nema detalja o prirodi i težini povreda dve osobe sa povredama glave.

Policijski uviđaj
Zgrada vlade Federacije BiH blokirana je danas zbog policijskog uviđaja, dan posle protesta boraca, u kojima je povređeno 69 ljudi, a zgrada prilično oštećena. Pripadnici MUP Kantona Sarajevo, zajedno s kolegama iz federalne policije, od jutros vrše uviđaj u zgradi vlade i oko nje, izjavio je portparol sarajevske policije Irfan Nefić i dodao da je mesto događaja od sinoć ograđeno žutom policijskom trakom.
Pričinjenu štetu tek treba da procene veštaci. Mnoga stakla na zgradi su polomljena, a stradale su i nadzorne kamere. Ispred objekta su rasuti komadi betona, stakla, plastike i kamenice. Zaposleni u vladi jutros nisu mogli da uđu u zgradu. U jučerašnjim višečasovnim neredima povređeno je 69 ljudi, od kojih 32 policajca.
Pored ovih, u Sarajevu su juče izbili i neredi na utakmici Sarajevo - Široki Brijeg, gde su navijači demolirali stadion, a dvadesetak povređenih je primljeno u sarajevsku bolnici na Koševu. Noć u Sarajevu je, uprkos svemu, protekla mirno.

 

Više hiljada pripadnika boračkih udruženja ušlo je juče u otvoreni sukob sa policijom koju su napadali svim raspoloživim sredstvima, a na platou u Alipašinoj ulici "vladao je potpuni haos" pošto je policija tamo ispaljivala suzavac i tzv. topovske udare.

Neredi su izbili pošto premijer FBiH Mustafa Mujezinović nije ispunio zahtev demonstranata da im se obrati u 13 sati, posle čega su oni uz burno negodovanje krenuli prema zgradi vlade okruženoj ogradom i jakim policijskim snagama pristiglim iz svih delova FBiH. Demonstranti su pokušali da na više mesta probiju policijski kordon i zaštitnu ogradu, ali je policija uspela da ih u tome spreči. Zgrada federalne vlade potom je i evakuisana pošto su demonstranti razbili jedan prozor na njoj.

Proteste su organizovali Savez nosilaca najviših ratnih priznanja, Savez ratnih vojnih invalida, Organizacija šehida i poginulih boraca i Savez demobilisanih boraca, koji zahtevaju da ratne štete i porodične naknade budu izuzete iz cenzusa kao i da sve naknade budu neoporezive. Takođe, zahtevaju donošenje zakona o demobilisanim borcima i isplate zaostalih naknada po hitnom postupku.

Komentari

Nisu to borci nego ratni zlocinci