četvrtak 22. april 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Akropolj zatvoren zbog štrajka!

GRCI PONOVO OBUSTAVILI RAD

Akropolj zatvoren zbog štrajka!

ATINA - Zaposleni u javnom sektoru u Grčkoj danas su počeli 24-časovni štrajk zbog smanjenja plata i otpuštanja najavljenih u okviru vladinih mera štednje da bi se prevazišla ogromna dužnička kriza. Današnji štrajk poremetio je javne službe i pomorski saobraćaj, ali su aerodromi ostali otvoreni pošto su kontrolori leta odlučili da se ne pridruže štrajku da ne bi dalje otežali avio-saobraćaj koji je protekle nedelje bio blokiran zbog vulkanskog pepela s Islanda.
Današnjim štrajkom obuhvaćeni su državna administracija i lokalne uprave, a očekuje se da će pogoditi i brojne škole i univerzitete.

Više hiljada demonstranata počelo je da se sliva u centar Atine, gde se održavaju dva odvojena skupa koje organizuje Komunistički sindikalni front (Pame) i sindikat radnika u javnom sektoru (Adedi). Okupljanja su organizovana i u Solunu.

Turiste nije danas imao ko da pusti da pogledaju Akropolj, niti su mogli da vide druge lokalitete ili muzeje u zemlji koji su zbog štrajka čuvara i arheologa zatvoreni. Štrajkuje i nekoliko esnafskih udruženja, kao što su sindikati mehaničara, pomoraca, tekstilnih i građevinskih radnika.

Socijalistička vlada ove nedelje je počela pregovore sa Međunarodnim monetarnim fondom i Evropskom unijom o paketu pomoći tokom naredne tri godine.

Sindikati strahuju da bi vlada mogla u tim pregovorima da prihvati još oštrije mere koje bi uključivale smanjenja plata i otpuštanja u javnom sektoru.