petak 22. mart 2013.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Rusi Kipru ne daju pare

Rusi Kipru ne daju pare

NIKOZIJA - Rusija je završila pregovore sa Kiprom, ali predlozi kiparske strane nisu zainteresovali Moskvu, izjavio je ruski ministar finansija Anton Siluanov.

Njihovi predlozi su bili sledeći: formirati državno preduzeće sa predajom aktiva nalazišta gasa i predložiti ruskim investitorima učešće, kupovinu obligacija čime bi kasnije poslati akcionari. Naši investitori su razmotrili to pitanje i nisu pokazali interesovanje“ , rekao je Siluanov, prenose ruski mediji.

On je takođe rekao da je kiparska delegacija nudila aktive banaka, ali da nijedna ruska komercijalna kreditna organizacija nije pokazala želju da u tome učestvuje.

Prema rečima ruskom ministra finanasija, nije se govorilo o davanju kredita Kipru, jer je EU odredila visinu duga koji Kipar ne sme da premaši, a "davanje kredita bi značilo povećanje kiparskog duga".

Rusija će sačekati da vidi kakvo će biti rešenje Finansijske trojke (EU, EBC, MMF) i na osnovu toga će odlučiti o svom učešću u delu restrukturisanja dugova, saopštio je Siluanov.

Odlazeći iz Rusije, kiparski ministar finansija Mihalis Saris rekao je da nije uspeo da dobije neophodnu finansijsku pomoć, objavila je agencija Blumberg, a prenose ruski mediji.

Delegacija Kipra sa ministrom finansija na čelu pregovorala je nekoliko dana u Moskvi o finansijskoj pomoći Kipru.

Kiparski parlament danas bi trebalo da se usaglasi oko plana B za spas zemlje.

tanjug