sreda 22. februar 2012.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Asada svrgava horda libijskih plaćenika?

Asada svrgava horda libijskih plaćenika?

AMAN - Oko 10.000 naoružanih Libijaca navodno se obučava na tajnoj lokaciji u Jordanu kako bi upali u Siriju i borili se na strani opozicije koja traži odlazak sa vlasti predsednika Bašara al Asada, javila je stanica Raša tudej.

Pozivajući se na jordanski sajt Al Bavaba njuz, ruska RT prenosi da većina ljudi koji se obučavaju za upad u Siriju pripada libijskoj opoziciji kojoj nije pružena prilika da položi oružje posle svrgavanja sa vlasti Moamera Gadafija.

Sajt navodi da Libijci navodno primaju mesečnu platu od skoro 1.000 dolara, koje finansiraju Saudijska Arabija i Katar.

Dalje se navodi da tvrdnje o finansiranju niko nije potvrdio, ali sajt podseća da zvanični Rijad i Doha aktivno podržavaju sirijsku opoziciju.

Istovremeno je više iranskih medija javilo da je 50 turskih oficira, koji su uhapšeni u Siriji prošle sedmice, priznalo da su ih obučavali pripadnici izraelskih specijalnih snaga kako bi izveli pobunu protiv sirijske vlade i predsednika Asada.

Iranska agencija Fars je javila da su uhapšeni oficiri takođe priznali da su održavali kontakte sa Katarom i Saudijskom Arabijom i tako nepažnjom doveli u vezu te dve zemlje sa sukobima u Siriji.

Mediji prenose da su u zaveru protiv sirijskih vlasti uključeni Jordan, Saudijska Arabija, Katar, Libija, Turska i Izrael, dodajući da u prilog tome govori i nedavno saopštenje ruskog ministarstva spoljnih poslova da se agenti britanske tajne službe MI-6 nalaze na sirijskom tlu.

Dalje se navodi da još od novembra specijalne jedinice nekoliko stranih država obučavaju sirijsku opoziciju i da zato ne čudi izveštaj izraelske bezbednosne agencije DEBKA da su u to uključeni britanski i katarski komandosi, koji osim obuke, sirijsku opoziciju snabdevaju i oružjem.

Televizija prenosi da su francuski i turski mediji preneli da se u regionu nalaze francuski obaveštajci koji navodno u kampovima u Tripoliju, na jugu Turske i severu Libana, podučavaju opozicionu Slobodnu sirijsku vojsku urbanim gerilskim tehnikama.

RT prenosi da je sirijska vlada suočena i sa upadima džihadista iz susednog Iraka koji krijumčare oružje preko granice za podršku sirijskoj opoziciji.

Dalje se navodi i mišljenje pojedinih analitičara koji smatraju da bi strana pomoć mogla da preraste u nešto veće od obuke i snabdevanja oružjem opozicije u Siriji.

Raša tudej zaključuje da Sirijci mogu samo da se zapitaju šta je za njih bolje - 40 godina duga diktatura ili "uvezena" sloboda nalik onoj koju je Libiju ostavila u ruševinama.