subota 21. avgust 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Bela kuća ubedila Izrael da ne napada Iran

Bela kuća ubedila Izrael da ne napada Iran

VAŠINGTON - Američka administracija je ubedila Izrael da će Iranu biti potrebno oko godinu dana, možda i više, da dovrši ono što bi se moglo nazvati potezom ka nuklearnom oružju, piše Njujork tajms.  - Mislimo da imaju oko godinu dana za potez - rekao je savetnik američkog predsednika za nuklearna pitanja Geri Sejmor, objašnjavajući da će Irancima biti potrebno toliko vremena da nuklearni materijal pretvore u nuklearno oružje.

Američke procene oslanjaju se na obaveštajne podatke, kao i na izveštaje međunarodnih inspektora. Agencije podsećaju i da je Izrael zapretio preventivnim napadom na nuklearna postrojenja u Iranu (na slici).

Rusija ne isporučuje Iranu S-300
Rusija ne namerava da isporučuje Iranu protivvazdušne sisteme S-300, izjavio je u Jerevanu ruski ministar odbrane Anatolij Serđukov. "Ništa ne isporučujemo. Odluke o isporukama nema", rekao je on, a preneo Itar-Tass. Ugovor o isporuci sistema S-300 Iran i Rusija zaključili su 2007, ali je 9. juna ove godine Savet bezbednosti UN usvojio Rezoluciju o dodatnim međunarodnim sankcijama Iranu.
Ruski ministar odbrane je, tokom posete ruskog predsednika Jermeniji, rekao i da Rusija ne razmatra pitanje prodaje na lizing Jermeniji sistema S-300, prenela je ruska državna agencija.

Rad "Bušera" pod kontrolom IAEA
Proces korišćenja atomske centrale "Bušer" (na slici), na jugu Irana, biće pod potpunom kontrolom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), što isključuje mogućnosti bilo kakve manipulacije upotrebljenim nuklearnim gorivom, saopštila je zvanična Moskva. Ministarstvo inostranih poslova Rusije saopštilo je da izgradnja centrale u Iranu uz pomoć Rusije "dolazi do konačnog završetka" i da će od danas do 22. avgusta biti dopremljeno gorivo za centralu, preneo je Itar-Tass.
"To znači da su opremanje i testiranje svih sistema stanice već izvršeni. Samim tim biće označeno pokretanje centrale 'Bušer'", saopštio je ruski MIP, dodajući da posle toga sledi puštanje centrale u rad. 

Njujork tajms piše da nije jasno da li su iranski problemi sa obogaćivanjem uranijuma posledica lošeg dizajna centrifuge, teškoća u snabdevanju komponentama, ili većim naporima Zapada da sabotira nuklearni program Teherana.

U SAD i Izraelu se smatra da Iran ima dovoljno nuklearnog materijala samo za dve atomske bombe. Da bi ih proizveli, Iranci bi morali da izbace sve međunarodne inspektore iz zemlje. Takođe, bilo bi potrebno da transformišu svoja nuklearna postrojenja za proizvodnju uranijuma obogaćenog do nivoa dovoljnog za izradu oružja i naprave dizajn bojevih glava, za šta je potrebno neko vreme. Ili nemaju mašine, ili je u pitanju tehnička kompetentnost, rekao je Sejmor. Amerikanci priznaju da je slabost te procene u tome što se ne zna da li Iran ima skrivena postrojenja za proizvodnju nuklearnog oružja i to je ono što Izraelce najviše brine, piše Njujork tajms.

- Iran je spreman da odmah učestvuje u pregovorima sa zapadnim silama o razmeni nuklearnog goriva - rekao je iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad u intervjuu japanskom listu Jomiuri šimbun, prenosi Beta. Iran je "spreman da krajem avgusta ili početkom septembra nastavi" pregovore sa Grupom šest, koju čine SAD, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija i Nemačka, rekao je Ahmadinedžad povodom nabavke goriva za reaktor za medicinska istraživanja u Teheranu.

On je nagovestio i da bi u slučaju sporazuma Teheran mogao da suspenduje program obogaćivanja uranijuma. "Obećali smo da ćemo prekinuti obogaćivanje do 20 odsto ukoliko bude obezbeđena nabavka goriva", rekao je Ahmadinedžad. "Imamo pravo da obogaćujemo uranijum. Iran nikada nije izazivao rat, niti želi da stekne atomsku bombu", istakao je predsednik te zemlje.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei u sredu je izjavio da Iran neće pregovarati sa SAD o nuklearnom programu ukoliko Vašington ne ukine sankcije i ne prestane da "preti" Teheranu. "Nažalost, zapadne zemlje još šalju pretnje, pokušavajući da sačuvaju prednost u pregovorima. To nije dijalog. Cilj dijaloga je razumevanje, a ne pretnje", rekao je iranski predsednik.