subota 21. jun 2008.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Rusiju čekaju katastrofe

Problem globalnog otopljavanja razmatran za „okruglim stolom“ Saveta Federacije

Rusiju čekaju katastrofe

Već za 20 godina severu zemlje preti opasnost čak četvrtini naseljenih mesta, aerodromima, podzemnim skladištima, eksploataciji metana, a još ranije će krenuti poplave

Do 2030. godine razaranja na severu Rusije, nastala globalnim otopljavanjem, mogu biti katastrofalna, izjavio je prvi zamenik ministra Ruslan Calikov.

"Do 2030. godine zbog globalnog otopljavanja masovna razaranja mogu biti katastrofalna. Na primer, više od četvrtine naselja (na severu zemlje) može biti razoreno", - izjavio je Calikov u četvrtak na "okruglom stolu" u Savetu Federacije.

Prema njegovim rečima, zbog otapanja večnog leda razaranjima mogu biti zahvaćeni aerodromi, preko kojih uglavnom ide prevoz robe na sever, i podzemna skladišta, kao, na primer, specijalni rezervoari sa naftom.

"Povećanjem prosečne godišnje temperature za jedan do dva stepena, noseća sposobnost stubova, nabijenih u večni led, smanjiće se za 50 odsto", rekao je zamenik ministra.

On je još rekao da se već sada u zapadnom Sibiru večni led topi po četiri centimetra godišnje, a u sledećih 20 godina granica večnog leda podići će se za 80 kilometara ka severu.

APEL SVETSKIH KOMPANIJA G8

LONDON - Stotinak najvećih svetskih kompanija, među kojima su Dojče banka, "Britiš ervejz" i "Šel", pozvale su lidere Grupe osam najrazvijenijih zemalja sveta da što pre počnu da rešavaju problem globalnog otopljavanja, prenosi Tanjug. Kompanije apeluju na razvijene zemlje da hitno postave jasno definisane ciljeve za smanjenje emisija štetnih gasova u zemljinu atmosferu, kao i da uvedu sistem trgovine kvotama za ispuštanje ugljen-dioksida, preneo je Bi-Bi-Si.

Po rečima Calikova, još jedan problem, koji proističe zbog globalnog otopljavanja, je povećanje opasnosti od poplava.

"Do 2015. godine nivo reka porašće za 90 odsto, a vreme kad su reke zamrznute skratiće se za 15-20 dana. To povećava dvostruko opasnost od poplava", - rekao je on.

Pored toga, zbog topljenja večnog leda povećana je opasnost vađenja metana iz zemlje, čija se nalazišta na teritoriji Rusije procenjuju na 70 milijardi tona, što čini dve trećine svih svetskih rezervi.