subota 21. jun 2008.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > „Nismo ih slali u logore, jer bi to bilo preskupo“

Četvrti najtraženiji nacista na svetu ustaša Milivoj Ašner o zločinima nad Srbima, Jevrejima i Romima

„Nismo ih slali u logore, jer bi to bilo preskupo“

ZAGREB - "Oni koji nisu bili lojalni su morali otići. Mi smo ih ekspedovali u njihove domovine. Nismo ih slali u logore jer je to bilo preskupo jer ih morate čuvati i hraniti. Ja sam smatrao da ako nisi Hrvat, a mrziš Hrvatsku, izvoli u svoju domovinu, idi u Beograd, u Vojvodinu, u domovinu, i pusti nas Hrvate na miru", izjavio je Milivoj Ašner, šef ustaške policija u Požegi, negirajući krivicu za smrt mnogih Srba, Jevreja i Roma.

Četvrti najtraženiji nacista na svetu, koji pod imenom Georg živi u austrijskom mestu Klagenfurtu, dao je ekskluzivni intervju za Hrvatsku televiziju u kome negira da se Srbima, Jevrejima i Romima koji su bili lojalni građani Hrvatske bilo šta loše desilo.

Priznajući deportacije nevinih ljudi, on je rekao da ih nisu slali u logore, već u njihove domovine. On ističe da mu je savest čista i da može doći u Hrvatsku na sud koji će ga, kako kaže, ako su sudije pošteni ljudi, morati osloboditi svake optužbe već i zato što je Hrvat.

Ašner, koji je isticao svoje hrvatstvo i koji je postao poznat nakon što je snimljen na ulicama Klagenfurta kako bodri hrvatske navijače, tvrdi da ne zna da je za njim raspisana poternica, niti zna za Dušana Janoševića koga je zatvoru u Požegi nekoliko meseci sistematski mučio i prebijao vlažnim kanapom i koji ga je prepoznao na slici.

AUSTRIJA: NEMA IZRUČENJA

BEČ - Lekarskom ekspertizom austrijskog pravosuđa ponovo je utvrđeno da hrvatski državljanin Milivoj Ašner, koji se sumnjiči za ratne zločine u Drugom svetskom ratu, zbog zdravstvenog stanja ne može da bude izručen Hrvatskoj, saznaje se iz policijskih izvora, prenosi Beta.

Ašner je kao šef ustaške policije zatvarao Srbe, Jevreje i Rome iz Požege i deportovao ih u logore, ali je i u tranzitnom logoru koji je bio formiran u toj slavonskoj varoši bio veći broj ubijenih. Nakon što je Hrvatska pre nekoliko godina zatražila Ašnerovo izručenje, Austrija u kojoj je Ašner živeo pre 1990, kada se kao prijatelj Franje Tuđmana vratio u Požegu i tu živeo dok ga nisu razotkrili, odbila je da ga izruči, tvrdeći da je slab, teško pokretan i bolestan. Hrvatsko državno tužilaštvo nakon što je izbila afera zatražilo je novo zdravstveno veštačenje Ašnera i izručenje Hrvatskoj.

Zanimljivo je da mnoge Ašnerove teze ponavljaju i savremeni hrvatski nacionalisti, braneći zločine nad Srbima u poslednjem ratu.

Komentari

Sto je najgore, to sto kaze Milivoj Asner, cela Hrvatska iskreno ima isto degutantno mislenje . Ali problem je u tome, gde su nestali ondai preko MILION IPO SRBA ubijeni tokom rata ? pogotovo milion Srba i 100 000 Jevreja, Roma ? mozda su Srbi sami sebe ubijali ili mozda je, kako je rekao Franjo Tudjman "Jevreji ubijali Srbe u Jasenovcu a ne ustaski hrvati-muslimani", Znaci Srbi su sanjali ustaski-Hrvatski-Bosnjacki genocid nad Srbima i ostalima, sve je to bilo sala ?