subota 21. jun 2008.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Lavrov: Zamrznuti američke projekte

Lavrov: Zamrznuti američke projekte

MOSKVA - Američki projekat razmeštanja protivraketne odbrane u Evropi i širenje NATO treba "zamrznuti" radi rešavanja konkretnih pitanja, kao što su status Kosova, izjavio je danas ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov, prenosi Tanjug.

"Neophodno je zamrznuti te projekte koji sada postoje (Kosovo, razmeštanje protivraketne odbrane u istočnoj Evropi, širenje NATO"), rekao je Lavrov, izražavajući uverenje da takvi projekti "gomilaju elektricitet u Evropskoj uniji", preneo je Itar TASS.

"Samo uz kolektivno liderstvo možemo da rešimo sve probleme sa zajedničkog dnevnog reda", rekao je ruski ministar.

Prema Lavrovljevim rečima, "odnosi Rusije i SAD mnogo bi dobili kada bi bila uspostavljena atmosfera uzajamnog poverenja i uvažavanja".

"Neophodno je povećavati poverenja radi sticanja iskustva u rešavanju konkretnih pitanja", bilateralnih odnosa i međunarodnog dnevnog reda, rekao je, prema ruskoj državnoj agenciji Lavrov, dodajući da je, takođe, potrebno maksimalno osloboditi "globalna pravila igre od ideoloških naslaga" i stvoriti "mehanizme za efikasan razvoj".

Ističući da Rusija sebe smatra delom evropske civilizacije, sa zajedničkim hrišćanskim korenima, šef ruske diplomatije je rekao da je "sada čvrsti anglosaksonski model razvoja Evrope počeo da pokazuje zastoje" i da su "ranije postojali pokušaji da se Evropa unifikuje po anglo-saksonskom obrascu", Lavrov je rekao da "Evropa teško da će odustati od svog nasleđa".

"Za Evropu sada ne postoji neophodnost za spoljnim polugama ravnoteže, bila to Rusija ili SAD", rekao je šef ruske diplomatije, najavljujući da će na samitu Grupe osam na Hokaidu biti razmatrana tema reforme međunarodnih institucija koju je predložila Velika Britanija.

Kada se postigne razumevanje u tim pitanjima, moći će se rešavati konkretna pitanja evroatlantskog prostora, rekao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je juče u Moskvi da je između Rusije i SAD poverenja i uvažavanja bilo više u vreme hladnog rata.

"Moguće da je to zato što je bilo manje pridika ko i kako treba da se ponaša", istakao je ruski ministar.