četvrtak 21. april 2011.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Saif al-Islam: Gadafi je jači od NATO

Saif al-Islam: Gadafi je jači od NATO

TRIPOLI - Sin libijskog lidera Muamera Gadafija Saif al-Islam izrazio je uverenje da će režim njegovog oca pobediti u sukobu u Libiji gde NATO ulazi u drugi mesec izvođenja vazdušnih napada u cilju zaštite civila.
"Veoma sam optimističan i mi ćemo pobediti. Situacija se svakog dana menja u našu korist", rekao je Saif za televiziju Al Libija, ne navodeći više detalja.

Gadafijev sin je, takođe, obećao da se režim njegovog oca "neće svetiti" pobunjenicima koji žele da ga svrgnu, ali je upozorio da će "upotreba oružja i sile biti dočekana silom, a da će oni koji pređu četiri crvene linije postavljene 2007. godine (Gadafi, islam, državna bezbednost i nacionalno jedinstvo) morati da snose posledice".

Saif je, pored toga, rekao da su projekti vredni više milijardi dolara trenutno blokirani zbog ugrožene bezbednosti i odlaska desetina hiljada stranih radnika, preneo je AFP.
"Sve će se vratiti u normalu", uveren je Gadafijev sin, ističući da "Libija neće biti ista" nakon pobune protiv Gadafija, aludirajući na ustav čiji je nacrt nedavno predstavljen novinarima u Tripoliju.

Mesec dana od početka operacija zapadnih snaga u Libiji, pobunjenici su prvi put formalno zatražili pomoć stranih kopnenih trupa, a francuski ministar spoljnih poslova Alen Žipe rekao je da se potpuno protivi slanju vojnika u ovu severnoafričku zemlju, čak i pripadnika specijalnih snaga koji bi rukovodili vazdušnim napadima.

S druge strane, francuski premijer Fransoa Fijon rekao je da će Francuska pojačati vazdušne napade na Gadafijeve snage kako bi zaštitila civile, ističući, istovremeno, "da će biti neophodno da se iznađe političko rešenje, što je uslov dijaloga da bi mogla da se razreši kriza u Libiji".
U međuvremenu, holandski brigadni general Mark van Um rekao je da upotreba vazduhoplovnih kapaciteta da bi se zaštitili civili u Misrati ima svoja ograničenja s obzirom na Gadafijevu taktiku da koristi ljudske štitove i krije teško naoružanje u gradskim oblastima.

Misrata je u rukama pobunjenika, a pod opsadom Gadafijevih snaga više nedelja.

Britanski Gardijan piše da će u glavno uporište libijskih pobunjenika Bengazi biti upućen britansko-francuski tim vojnih savetnika koji će savetovati pobunjenike o prikupljanju informacija, logistici i komunikacijama.