Glas Javnosti

BRITANSKI GENERAL PRIZNAO: Ne možemo ratovati protiv Rusa duže od dva meseca!

Svet
Autor: Glas javnosti

Velika Britanija ne bi mogla da se bori protiv Rusije duže od dva meseca, rekao je zamenik načelnika štaba odbrane general-potpukovnik Rob Magovan.

On ističe da će britanske snage morati da se nose sa "operativnim rizicima" koji proističu iz nedovoljnih resursa potrebnih za buduće ratove.

Ta izjava stiže nakon što je Grant Šaps, ministar odbrane Velike Britanije, rekao poslanicima da je lobirao kod Rišija Sunaka i Džeremija Hanta da se više novca potroši na odbranu u budžetu, ali nije uspeo da obezbedi povećanje.

Pojavljujući se pred poslanicima u komitetu za odbranu, oficir britanskih kraljevskih marinaca rekao je:

- Bili smo vrlo jasni da količina novca koju trenutno trošimo na municiju, koja je značajna, ali nije dovoljna, u svim oblastima, za pretnje sa kojima se suočavamo - rekao je Magovan.

- Bili smo jasni da moramo potrošiti više novca na ono što nazivamo integrisanom protivvazdušnom odbranom od raketa.


(Foto: Jutjub)

Kada ga je Mark Fransoa, bivši ministar oružanih snaga, pitao da li je tačno da Velika Britanija "ne bi mogla da se bori sa Putinom više od nekoliko meseci u ratu, jer nema municiju i rezervne opreme za to", Magovan je rekao da je to tačno.

Šaps je dodao da će se svaki takav sukob voditi zajedno sa saveznicima iz NATO koji bi mogli kolektivno nadmašiti Rusiju.

- Za ljude koji čuju da Velika Britanija nije spremna za rat sa Rusijom, važno je da shvate da pošto smo u NATO i postoji član 5, mi nikada ne bismo bili u situaciji da ratujemo sami - kazao je Šaps.


(Foto: Jutjub)

Te izjave stižu posle negativnih izveštaja komiteta za odbranu, koji je otkrio da su britanske oružane snage sve preopterećenije, i da nisu spremne za rat protiv Rusije.

Utvrđeno je da vlada "nikada neće postići ratnu ili stratešku spremnost" bez hitnih reformi za rešavanje krize sa regrutovanjem, i da će takođe morati dramatično da poveća britanske zalihe oružja i municije.

U oštrom izveštaju, poslanici su rekli da je Oružanim snagama potrebno više sredstava da bi se "uključivale u operacije i razvijale borbenu gotovost" ili će morati da smanje "operativno opterećenje" za vojsku.

Komitetu su bivši šefovi odbrane rekli da su Oružane snage "oslabljene" od 2010. godine i da bi "u sukobu... iscrpile svoje sposobnosti nakon prvih nekoliko meseci angažovanja".


Britanska vojska (Foto: Jutjub)

Magovan je insistirao na tome da je Velika Britanija "spremna za rat" iako je priznao da nije spremna za trajni sukob protiv Rusije.

Šaps je takođe rekao poslanicima da su lekcije naučene iz rata u Ukrajini pokazale važnost ratovanja dronovima zbog činjenice da su "smrtonosni, ali jeftini".

- To je verovatno prvi pravi rat bespilotnih letelica i mislim da nikada više nećemo videti rat koji ne uključuje mnogo dronova - rekao je on.

Prošlog meseca, Velika Britanija je objavila da će zajedno sa Letonijom predvoditi novu koaliciju za isporuku na hiljade dronova kamikaza Ukrajini usred sve veće nestašice municije na linijama fronta.

- Dronovi pobijaju uobičajene činjenice rata. Obično, svaka generacija oružja postaje sve skuplja da bi imala smrtonosni efekat, ali dronovi, koji ponekad koštaju nekoliko hiljada funti, mogu biti izuzetno smrtonosni.

Međutim, on je upozorio da "konvencionalni rat i municija" ostaju važni u svakom budućem sukobu.


Glas javnosti/Ag.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR