četvrtak 20. decembar 2012.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Vujanović kandidat za CG predsednika

Vujanović kandidat za CG predsednika

PODGORICA - Aktuelni crnogorski predsednik Filip
Vujanović biće kandidat Demokratske partije socijalista (DPS) na predsedničkim izborima, koji će biti održani na proleće naredne godine, objavila je Televizija Crne Gore.

Taj medij je, pozivajući se na izvore u DPS, naveo da će se predsednički izbori u Crnoj Gori održati najkasnije do 23. aprila.

Vujanović u sredu nije želeo da se izjašnjava da li će se ponovo kandidovati na predsedničkim izborima, navodeći da će ta odluka biti poznata nakon konsultacija DPS sa koalicionim partnerima.

"Sačekajmo još par nedelja. Videćemo koga će DPS odrediti, odnosno kakve će dogovore napraviti sa koalicionim partnerima.

Nakon tog dogovora, kao i onoga što bude ocena DPS-a, videćemo ko će biti kandidat" , kazao je Vujanović novinarima.

U crnogorskoj javnosti postoje oprečna mišljenje da li Vujanović ima pravo na još jedan predsednički mandat.

On je do sada dva puta biran za crnogorskog predsednika, ali postoji dilema da li mu se računa prvi mandat, s obzirom na to da Crna Gora tada nije bila nezavisna država.

Vujanović je, prema istraživanju javnog mnjenja, trenutno najpopularniji političar u Crnoj Gori, a jednako uživa poverenje i Crnogoraca i Srba.

Socijaldemokratska partija, manji partner u vladajućoj koaliciji, međutim smatra da Vujanović nema zakonsko pravo na još jedan predsednički mandat.

Prema zakonu, predsednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić dužan je da raspiše predsedničke izbore najkasnije 120 dana pre isteka mandata
aktuelnom predsedniku.

To znači da Krivokapić mora raspisati predsedničke izbore do 20. januara, a oni se moraju održati do 20. maja.