petak 20. avgust 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Mađar izumeo veštačku krv

Istraživač Ištvan Horvat na pragu velikog otkrića

Mađar izumeo veštačku krv

BUDIMPEŠTA - Mađarski istraživač Ištvan Horvat nalazi se na pragu velikog otkrića, veštačke krvi, koje bi na globalnom nivou moglo da spase milione života. "Za čestitke je još rano, pošto nemamo dovoljno novca za nastavak istraživanja i eksperimente nad ljudima. Veštačku krv smo, u svakom slučaju, napravili i samo čekamo kraj procedure i dozvolu za masovnu proizvodnju", rekao je prof. dr Horvat u intervjuu uticajnom budimpeštanskom nedeljniku "168 ora (sati)".

Prema njegovim rečima, veštačka krv na kojoj godinama radi nije potpuno veštačka, jer se krvna boja uzima iz krvi sivih goveda, ali je sve ostalo proizvedeno u laboratoriji.
"U pravoj krvi se nalazi čitava armija antitela, krvnih pločica, belih i crvenih krvnih zrnaca. U veštačkoj krvi toga nema, ali zato može da nadomesti funkciju transporta kiseonika i ugljen-dioksida do ćelija, što je izuzetno važno kada neko, recimo u saobraćajnoj ili nekoj drugoj nesreći, izgubi mnogo krvi i hitno mu je potrebna nova", objasnio je ugledni profesor. Veštačka krv, na taj način, postaje dobra zamena u hitnim trenucima, spasava život ugrožene osobe i omogućava da njen organizam sam kasnije nadoknadi izgubljenu krv.

Prednost veštačke krvi je i u tome što će moći da se da svakom pacijentu, bez obzira na njegovu krvnu grupu, kao i to što iz nje može da se izvuče sva voda. To znači da će moći da se nabavi i u prahu, s dugim rokom trajanja, a za upotrebu je dovoljno da se razblaži u sterilisanoj vodi.
"Veštačku krv će, bez potrebe da se čuva u frižideru i specijalno skladišti, moći sa sobom da ponesu i vojnici i članovi opasnih ekspedicija i da je na licu mesta veoma jednostavno upotrebe ukoliko zbog ranjavanja ili povreda izgube mnogo sopstvene", istakao je dr Horvat.

Jedina prepreka za nastavak posla na revolucionarnom pronalasku je - novac. A Horvat bi želeo da izum ostane mađarski i da njegova zemlja od toga ima najviše koristi.
"Od vlade Ferenca Đurčanja smo dobili 20 miliona forinti, ili oko 77.000 evra, za nastavak istraživanja, ali se tu stalo. Potrebno nam je još nekoliko stotina miliona forinti, a ukoliko ne bude razumevanja od strane aktuelnih vlasti prihvatiću ponudu nekog od stranih investitora", zaključio je profesor Horvat, koji uporedo radi i na jednoj vakcini za podizanje ljudskog imuniteta.