nedelja 20. mart 2011.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Opet se tresla "Fukušima"

Opet se tresla "Fukušima"

TOKIO - Južno od nuklearnog kompleksa "Fukušima", u prefekturi Ibaraki, koji je oštećen u razornom zemljotresu i cunamiju 11. marta, registrovan je novi zemljotres od 6,1 stepen Rihtera, ali nije izdato upozorenje na opasnost od cunamija, saopštila je japanska meteorološka agencija.

Nuklearni kompleks nije oštećen u najnovijem zemljotresu i nema opasnosti od cunamija, iako može doći do promene nivoa mora, javile su agencije. Zatresle su se i zgrade u Tokiju, ali nema vesti o šteti, a iz predostrožnosti privremeno su suspendovani letovi na tokijskom aerodromu "Narita".

U međuvremenu, japanski inženjeri su spojili strujni dalekovod sa reaktorom 2 i pokušavaju da sprovedu struju do njega kako bi sistemi za hlađenje mogli ponovo da prorade, preneo je Kjodo, dodajući da bi struja mogla da bude puštena u nedelju.

Japanski stručnjaci nameravaju da uz pomoć vojske i vatrogasnih službi postave sistem za stalno hlađenje reaktora oštećene centrale u "Fukušimi" vodom, kako bi se sprečilo pregrejavanje i eventualna eksplozija nuklearnog jezgra.

Generalni direktor Tokijske elektroenergetske kompanije TEPCO, koja upravlja havarisanom nuklearnom elektranom "Fukušima", vrlo je emotivno reagovao kada je Japan konačno priznao da je zračenje iz tog postrojenja opasno da može da ugrozi ljudske živote, piše Dejli mejl. List navodi da su Akio Komirija, nakon konferencije u petak na kojoj je obavestio novinare o situaciji u "Fukušimi", savladale emocije i da je počeo da plače.

Nivo radijacije u Japanu trenutno miruje.