petak 20. januar 2012.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Anonimusi iz osvete srušili sajt američkog FBI

Anonimusi iz osvete srušili sajt američkog FBI

BEOGRAD - Hakerska grupacija "Anonimusi" (Anonymous) oborila je rano jutros sajtove Federalnog istražnog biroa (FBI), ministarstva pravde SAD, kao i muzičke i filmske industrije SAD - iz osvete zbog zatvaranja Megaaplouda (Megaupload), jednog od najvećih sajtova za razmenu fajlova, javljaju svetski mediji.

Megaaploud je ugašen u četvrtak uveče, a njegovi čelnici su uhapšeni i optuženi za kršenje američkih propisa o pirateriji. Sve se to dogodilo samo dan posle masovne internetske pobune protiv predloga dva američka zakona o borbi protiv piraterije u kojoj je učestvovalo više od 7.000 sajtova, uključujući englesku Vikipediju.

Ubrzo pošto je vest o gašenju Megaaplouda obišla svet, hakerska grupa "Anonimusi" udarila je na sajtove organizacija muzičke i filmske industrije SAD (MPAA i RIAA), filmskog studija Juniverzal (Universal), muzičke kompanije EMI, agencije za zaštitu autorskih prava SAD, kao i Ef-Bi-Aja (FBI) i Ministarstva pravde SAD.

Oboreni su i sajtovi francuske agencije za zaštitu intelektualne svojine Hadopi, kao i organizacije za kolektivnu zaštitu autorskih prava američkih muzičara i kompozitora BMI. "Anonimusi" su u svom saopštenju naveli da je na meti njihovog napada i veb sajt šefa organizacije filmske industrije SAD (MPAA) Krisa Doda, jednog od najvećih zagovornika kontroverznih zakona o borbi protiv piraterije poznatih pod skraćenicama Sopa i Pipa.

"Anonimni" tvrde da je ovo njihov najveći organizovani napad u smislu broja učesnika - izveden je sa više od 5.635 kompjutera. "Mi, Anonimni, upravo izvodimo svoj najveći napad ikada na sajtove vlade (SAD) i muzičke industrije. Zar je FBI stvarno mislio da će se izvući (sa zatvaranjem Megaaplouda i hapšenjem njegovih zvaničnika). Trebalo je da nas očekuju", navodi se u saopštenju koje prenose svetski mediji i internetska zajednica. U saopštenju su navedeni i lični podaci Krisa Doda, bivšeg američkog senatora iz redova Demokratske partije, sada šefa MPAA.

U optužnici protiv Megaaplouda se navodi da je koštao nosioce autorskih prava više od 500 miliona dolara smanjenih prihoda zbog piratizovanih filmova i drugih sadržaja. Ministarstvo pravde SAD navelo je u svom saopštenju da su Kim Dotkom (Dotcom), ranije poznat kao Kim Šmic, i još tri direktora Megaaplouda uhapšeni juče na Novom Zelandu na zahtev američkih zvaničnika. Još dva optužena su na slobodi.

Megaauploud su podržavali poznati muzičari, glumci i ostali iz industrije zabave koji su najčešće žrtve kršenja autorskih prava. Pre nego što je sajt zatvoren, na njemu je bila podrška Kim Kardašijan (Kardashian), Ališe Kiz (Alicia Keys) i Kanje Vesta (Kanye West).

U optužnici se navodi da je Dotkom, žitelj Hongkonga i Novog Zelanda, i s dvojnim državljanstvom Finske i Nemačke, zaradio u 2010. godini 42 miliona dolara. On je osnivač, bivši direktor i sadašnji šef inovacija Megaaplouda.  Pre zatvaranja, na Megaaploudu se nalazilo saopštenje u kojem se navodi da su optužbe za olakšavanje kršenja autorskih prava "groteskno prenaduvane".

"Činjenica je da je velika većina internet saobraćanja preko Megaaplouda legitimna i mi ćemo opstati. Ako industrija želi da iskoristi našu popularnost, rado ćemo ući u dijalog. Imamo dobre ideje. Molimo vas, kontaktirajte nas", navodi se u saopštenju.

Na Megaaploudu su korisnici mogli da ostavljaju fajlove koji su previše veliki da bi se slali elektronskom poštom, da bi ih kasnije preuzimali drugi ljudi. Takvi sajtovi mogu imati sasvim legitimnu upotrebu, ali se koristiti i za razmenu materijala koji je zaštićen autorskim pravima. Američko filmsko udruženja procenilo je da je veći deo razmene materijala preko Megaaplouda, predstavljao kršenje autorskih prava.

Megaaploud je omogućio korisnicima da skidaju filmove, televizijske serije, kompjuterske igre ili muziku bez naplaćivanja, ali je naplaćivao pretplatu korisnicima koji su želeli da do novog sadržaja dođu većom brzinom. Takođe je davao prostor za oglašavanje.

Komentari

Sta ćeš kad svi zele da na internetu sve ostane besplatno. Danas ako si student i ako ti roditelji nisu puni para deset puta je teze proći ispite ako neznaš kako da skineš lekcije i fajlove sa interneta. A ako nemaš ni dobar komputer onda zaboravi za fakultet, ostavi to bogatašima! Zatvorili su Megaaplouda ali otvoriće desetak više istih a i boljih od Megaaplouda.