nedelja 19. oktobar 2008.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Svet - ukratko...

Svet - ukratko...

SKANDAL SA KINESKIM MLEKOM
KINA PRIZNALA ODGOVORNOST

Kineski premijer Ven Điabao izjavio je da je kineska vlada delimično odgovorna za skandal sa mlekom kontaminiranim melaminom, od koga je četvoro dece umrlo, a na desetine hiljada obolelo, prenosi Tanjug.
U intervjuu za američki časopis Naučni magazin Ven je rekao da iako su problemi sa kontaminiranim mlekom vezani za privatnog proizvođača, odgovornost leži i na vladi jer nije pažljivo nadgledala industriju mlečnih proizvoda.
Kineski premijer je rekao da su neophodni jasni standardi i testiranje u svim fazama proizvodnje mleka.
„Još jednom ozbiljno ponavljam da je apsolutno nedopustivo da se žrtvuju životi i zdravlje ljudi zarad trenutnog ekonomskog razvoja“, rekao je Ven i dodao da „sva hrana mora da ispuni međunarodne standarde“, preneo je Bi-Bi-Si.
Ven je takođe rekao da vlada oseća „veliku tugu“ zbog incidenta sa kontaminiranim mlekom, od koga je obolelo blizu 53.000 dece, većinom ispod dve godine starosti.
Melamin je industrijska hemijska supstanca koja ulazi u sastav plastičnih proizvoda i ambalaže za prehrambene proizvode, a neki proizvođači je koriste za povećanje nivoa proteina u prehrambenim artiklima.

SAHRANJEN HAJDER

BEČ - Kontroverzni lider austrijske ekstremne desnice i predsednik pokrajine Koruška Jerg Hajder sahranjen je juče uz državne počasti, u prisustvu najviših zvaničnika Austrije, predvođenih predsednikom Hajncom Fišerom. Sahrana se, mimo uobičajnog protokola, direktno prenosila na državnoj televiziji ORF.
Pored porodice - udovice Klaudije, ćerki Ulrike i Kornelije, kao i majke Dorotee, čiji 90. rođendan je trebalo da proslavi na dan pogibije, sahrani su prisustvovali austrijski političari, predstavnik dalaj-lame, predsednik vlade Uralske republike Sverdlovsk Viktor Kokšarov, sin libijskog predsednika Saif Gadafi i mnogi drugi.

PROTESTI U BAGDADU ZBOG SPORAZUMA SA SAD

BAGDAD - Hiljade pristalica radikalnog šiitskog sveštenika Moktade al-Sadra izašlo je juče na ulice Bagdada kako bi protestovalo zbog sporazuma kojim se američkim snagama dozvoljava da ostanu u Iraku još tri godine. Učesnici protesta mahali su iračkim zastavama, uzvikujući „Da, da Iraku! Ne, ne okupaciji!“. Na skupu je zapaljena jedna američka zastava, ali je atmosfera uglavnom bila mirna. „Reč je o mirnim demonstracijama, sa zahtevom da okupator ode i vlada ne potpiše sporazum“, izjavio je poslanik frakcije Sadr u parlamentu Ahmed al-Masudi.

PRESEDAN U ISTORIJI MUSLIMANA U BRITANIJI
ŽENA KAO IMAM

Britanska islamska istorija dobila je novo poglavlje - prvi put u toj državi žena imam vodila je najvažniju molitvu, onu petkom, i održala propoved, prenosi Bi-Bi-Si.
Profesorka Amina Vadud iz Berklija u Kaliforniji, gostujuća profesorka u Oksfordu, i ranije je držala molitve i propovedi. Oksfordsku molitvu održala je u petak na početku međunarodne konferencije o islamu i feminizmu na koledžu Volfson, koju je organizovao Muslimanski obrazovni centar Oksford (MECO).
Oksfordska policija na mesto događaja poslala je svoje snage jer su tradicionalisti najavili oštre proteste, tvrdeći da, prema Kuranu, molitve mogu voditi samo muškarci. Profesorka Vadud svoju prvu propoved održala je u južnoafričkom Kejptaunu u avgustu 1994. godine.
Posle propovedi u NJujorku, kojoj je prisustvovalo oko stotinu žena i muškaraca, neke muslimanske vođe pokušale su da uklone Aminu sa tadašnje profesorske pozicije na univerzitetu u Virdžiniji. Muslimanski tradicionalisti u Britaniji kažu da je neprihvatljivo da žena vodi propoved muškarcima.

C. G.