nedelja 19. oktobar 2008.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Stros-Kan obezbedio ljubavnicu?

Šef MMF pod internom istragom zbog finansijskog elementa u intimnoj aferi

Stros-Kan obezbedio ljubavnicu?

Međunarodni monetarni fond (MMF) istražuje da li je šef te finansijske institucije Dominik Stros-Kan zloupotrebio svoj položaj da bi favorizovao svoju službenicu sa kojom je bio u intimnoj vezi.
Istragu je zatražio Šakur Šalan, koji u MMF predstavlja Egipat i ostale arapske zemlje, na savet američkih i ruskih predstavnika.

Portparol MMF Masud Ahmed je rekao da su se pojavile „optužbe vezane za nedolično ponašanje glavnog direktora“.
„Svi navodi, pogotovo koji se tiču generalnog direktora, moraju biti ispitani“, rekao je Ahmed.

MMF je krajem avgusta angažovao advokatsku firmu „Morgan, Luis & Bokijus LLP“ da sprovede istragu u vezi sa tim slučajem. Očekuje se da bi istraga mogla biti okončana krajem ovog meseca.

Cilj istrage je da utvrdi da li je Piroška Nađ - koja sada radi za Evropsku banku za obnovu i razvoj, a svojevremeno je bila službenica MMF u odeljenju za Afriku - po odlasku sa te dužnosti dobila mnogo veću otpremninu od uobičajene.

Nađova, rođena u Mađarskoj, udata je za argentinskog ekonomistu Marija Blehera, koji je početkom 2008. uhvatio njenu internet prepisku sa Stros-Kanom, kada su razmenili mejlove tokom evropske konferencije.
Bivši ministar finansija Stros-Kan na optužbe odgovara da se „incident dogodio u privatnom delu života“ u januaru 2008. i da ni u kom trenutku nije zloupotrebio svoj položaj glavnog direktora MMF.
„Sarađivao sam i nastaviću da sarađujem sa nadležnima u Fondu u pogledu ovog slučaja“, izjavio je Stros-Kan.

Ključne reči: