nedelja 19. oktobar 2008.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Ekonomija SAD kreće ka recesiji

ZVANIČNIK UPRAVE FEDERALNIH REZERVI SAD ZA ČIKAGO PRIZNAJE

Ekonomija SAD kreće ka recesiji

Pored rasta nezaposlenosti, slabost stambenog tržišta se nastavlja i mi imamo najveće urušavanje kreditnog tržišta širom sveta u periodu nakon Drugog svetskog rata, izjavio je Čarls Evans

Najnoviji rast nezaposlenosti je pokazatelj da se američka ekonomija kreće ka recesiji, izjavio je predsednik podružnice Uprave federalnih rezervi SAD (Fed) za Čikago Čarls Evans, prenosi Tanjug.

On je priznao da je njegova zemlja sada suočena sa „velikim (ekonomskim) izazovima“ i da će se tekući pad privredne aktivnosti produžiti i tokom iduće godine.

Evans tvrdi da će privreda SAD biti, u najboljem slučaju, „veoma troma“ i tokom 2009, usled ranijeg sloma hipotekarnog tržišta, tekućih velikih potresa na finansijskim berzama, kao i značajnog smanjenja potrošačke tražnje.

„Slabost stambenog tržišta se nastavlja i mi imamo najveće urušavanje kreditnog tržišta širom sveta u periodu nakon Drugog svetskog rata“, precizirao je Evans.

On je, kako prenosi agencija Rojters, takođe ukazao da u narednom periodu treba računati i na skuplje kredite, što će bitno uticati da biznismeni i građani smanje ulaganja i potrošnju.

Pesimistička ocena Evansa o budućim kretanjima u američkoj privredi usledila je neposredno nakon objavljivanja izveštaja koji ukazuje da je krajem septembra stopa nezaposlenosti, od 6,1 odsto, bila najveća od istog meseca 2003. godine, kao i da je osetnije uvećana u odnosu na najniži nivo nezaposlenih (4,4 odsto) zabeležen u martu 2007. Septembarski pad gradnje novih kuća u SAD, za više od šest procenta u odnosu na isti mesec prethodne godine, takođe je dokaz da se situacija pogoršava na stambenom tržištu, ali i celoj ekonomiji, tvrde analitičari na čije mišljenje se poziva agencija Blumberg.

Fed je prošle sedmice bio prinuđen, u zajedničkoj akciji koju je sproveo sa Evropskom centralnom bankom, kao i emisionim bankama niza vodećih zapadnih zemalja, uključujući i Japan, da snizi vlastitu baznu kamatu za pola procenta, na 1,5 odsto, u nastojanju da i time spreči dalje jenjavanje privredne aktivnosti.

Evans je izjavio da su kamate na kratkoročna sredstva Feda sada na „istorijski niskom nivou“, a da je inflatorna pretnja u SAD sada manja nego tokom minulog leta.

Tokom letnjih meseci potrošačke cene, kojima se uobičajeno meri nivo inflatorne stope, u SAD su rasle po godišnjoj stopi od približno četiri odsto, ali je nakon više nego 50-procentnog pada cena nafte, na nešto više od 70 dolara po barelu, inflatorna kretanja sada znatno oslabila.

Predsednik SAD Džordž Buš pozvao je juče zabrinute američke građane da imaju poverenja u niz interventnih mera vlade preduzetih protiv krize bankarskog sistema.

On je u govoru u američkoj privrednoj komori istovremeno pozvao na strpljenje, dodavši da je potrebno vremena da se oseti delovanje tih mera, ali da su one efikasne i da će sigurno delovati. Buš je dodao da je Vašington preduzeo „sistematsku i agresivnu“ akciju kako bi se rešila finansijska kriza.

Ključne reči: