ponedeljak 19. april 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Zbogom, bratski predsedniče

LEH I MARIJA KACINSKI SAHRANJENI U KRIPTI PORED KRALJEVA I VELIKANA POLJSKE ISTORIJE

Zbogom, bratski predsedniče

- Mi, Poljaci i Rusi, moramo da nastavimo putem zbližavanja, bez zaustavljanja i vraćanja natrag - citirao kardinal Điviš iz govora koji je Kačinjski pripremio za Katinsku šumu

VARŠAVA - Zvona sa crkvenih tornjeva i sirene oglasile su  juče masi od oko 40.000 ljudi na centralnom trgu Krakova, ali i Poljacima širom zemlje posredstvom televizijskog prenosa početak sahrane predsednika Leha Kačinjskog i njegove supruge Marije, koji su u prošle subote poginuli u padu aviona kraj Smolenska u Rusiji. Sahrana je počela misom u bazilici svete Marije uz zvuke Mocartovog "Rekvijema", a služio je, umesto izaslanika Vatikana kardinala Anđela Sodana, koga je omeo haos u vazdušnom saobraćaju, krakovski mitropolit kardinal Stanjislav Điviš sa nekoliko desetina biskupa Poljske katoličke crkve.

Među 700 zvanica na misi bila je porodica preminulog predsedničkog para, ćerka Marta i brat blizanac predsednika, bivši premijer Jaroslav Kačinjski, poljski državni vrh na čelu sa premijerom Donaldom Tuskom i predsednicima oba doma parlamenta, bivši predsednici Poljske, za Evropski parlament njegov predsednik Ježi Buzek. Među njima je, što Poljaci posebno cene, i predsednik Rusije Dmitrij Medvedev koji je ignorisao rizik i pretnju koju za avione predstavlja vulkanski pepeo koji lebdi nad Evropom i ipak nije, kao 42 od 98 najavljenih delegacija iz celog sveta, otkazao dolazak na sahranu.

- Saosećanje kakvo su nam iskazali naša braća Rusi budi nadu na zbližavanje naša dva naroda - obratio se i zahvalio na početku mise kardinal Điviš direktno predsedniku Medvedevu, koji je na ulasku u crkvu položio buket crvenih ruža i zapalio sveću.
 

Kardinal je citirao takođe reči koje je predsednik Kačinjski želeo da izgovori u Katinskoj šumi 10. aprila na komemoraciji 22.000 Poljaka streljanih po naređenju Staljina aprila 1940, a smrt ga je omela: "Mi, Poljaci i Rusi, moramo da nastavimo putem zbližavanja, bez zaustavljanja i vraćanja natrag".

Medvedev i v.d. predsednika Poljske Bronjislav Komorovski ocenili su da je zajednička tuga ujedinila ljude i da će osećanja koja su u danima posle nesreće bila iskazana biti određujuća za dalji razvoj rusko-poljskih odnosa. Medvedev je pružio uveravanja da će ruska strana i dalje biti maksimalno otvorena za saradnju sa predstavnicima poljskih vlasti radi ustanovljavanja uzroka tragedije. Poljsko rukovodstvo je pak zahvalilo Medvedevu i čitavom ruskom narodu na podršci i izrazima saosećanja.

Predsednik i prva dama prevezeni su u stari kraljevski zamak Vavel u Krakovu u kovčezima na lafetima. Posle mise, pogrebne povorke na ulicama starog Krakova i liturgije koju je takođe služio kardinal Điviš, u vavelskoj katedrali zvono sa najdubljim glasom u poljskoj, rezervisano da obznani narodu najveće radosti i tragedije, oglasilo je da su Leh i Marija spočinuli u kovčegu od albastera.