ponedeljak 19. april 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Vojska blokirala pristup poslovnom centru Bangkoka

Vojska blokirala pristup poslovnom centru Bangkoka

BANGKOK - Tajlandska vojska ušla je jutros u poslovni deo Bangkoka, dan pošto je vlada zapretila demonstrantima da će biti kažnjeni ukoliko se tamo okupe.
Očevici tvrde da je nekoliko stotina vojnika i policajaca, od kojih su neki naoružani automatskim puškama, blokiralo pristup tom delu grada.

- Policijske jedinice su zadužene za očuvanje reda, dok im vojska pruža podršku - izjavio je portparol vlade Panitan Vatanajagorn na televiziji, preneo je Rojters.
Prema njegovim rečima, namera vlasti je da spreči širenje višenedeljnih protesta na delove grada važne za funkcionisanje privrede.
Opozicioni demonstranti već pet nedelja zahtevaju ostavku premijera Abhisita Vedžadžive i raspuštanje parlamenta, a prošle sedmice je u okršajima policije i učesnika protesta ubijeno 24 ljudi.
Pristalice bivšeg premijera Taksina Šinavatre, koji je 2006. godine svrgnut u puču, najavile su da će ove sedmice nastaviti proteste u poslovnom delu Bangkoka.
Redovni izbori trebalo bi da budu održani do kraja 2011. godine.
Vedžadživa je u petak imenovao načelnika Generalštaba, generala Anuponga Paočindu, za šefa državne bezbednosti, kako bi se efikasnije suočio sa krizom u zemlji.