ponedeljak 19. april 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Tajni memorandum: SAD ne može protiv Irana

ROBERT GEJTS UPOZORIO BELU KUĆU DA NEMA EFIKASNU STRATEGIJU PROTIV TEHERANA

Tajni memorandum: SAD ne može protiv Irana

VAŠINGTON - Američki sekretar za odbranu Robert Gejts upozorio je Belu kuću da SAD nemaju efikasnu dugoročnu politiku prema Iranu i njegovom nuklearnom programu, piše Njujork tajms.

U tajnom memorandumu na tri stranice, napisanom još u januaru za Džejmsa Džounsa, predsednikovog savetnika za nacionalnu bezbednost, analiziraju se intenzivni napori Pentagona, Bele kuće i obaveštajnih službi da bi se razradile nove opcije za predsednika Baraka Obamu. List piše, pozivajući se na više zvaničnika upoznatih sa sadržajem dokumenta, da je analiza obuhvatila revidirani set vojnih alternativa, još u razvoju, koje bi bile razmotrene ako diplomatija ili sankcije ne bi uspele da prinude Iran da promeni kurs.

Ti izvori Njujork tajmsa govorili su samo o delu dokumenta koji se odnosi na strategiju i politiku, a ne o onom koji se odnosi na tajne operacije protiv Irana ili na rad sa saveznicima u Persijskom zalivu. Jedan visoki zvaničnik opisao je memorandum kao "poziv za buđenje". U Beloj kući, međutim, osporavaju taj stav, insistirajući da 15 meseci detaljno planiraju više mogućih ishoda kad se radi o nuklearnom programu Irana.

General Džouns je čak odbio da govori o memorandumu, rekavši da "činjenica da ne objavljujemo javno svetu celu našu strategiju ne znači da nemamo strategiju koja anticipira čitav niz nepredviđenih okolnosti - imamo je".

Gejts, međutim, u dokumentu iznosi stvari zbog kojih postoji zabrinutost, uključujući odsustvo efikasne strategije za slučaj da Iran odabere kurs za koji mnogi misle da je verovatan: da sklopi sve glavne delove koji su mu potrebni za nuklearnu bombu - gorivo, dizajn i detonator - ali ne i potpuno operativno oružje. U tom slučaju, Iran ostaje potpisnik Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja, ali postaje, ono što stratezi zovu, država sa "virtuelnim" nuklearnim oružjem.