ponedeljak 19. april 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Protestima traže povratak Bakijeva

Protestima traže povratak Bakijeva

DŽALALABAD - Oko 1.500 pristalica svrgnutog kirgistanskog predsednika Kurmanbeka Bakijeva okupilo se danas na trgu u Džalalabadu, gradu na jugu zemlje, da bi izrazili podršku Bakijevu i protivljenje novoj vlasti.

"Bakijev je naš legitimni predsednik", uzvikivali su okupljeni, od kojih su neki nosili transparente s natpisom "Opozicija je prolila krv kako bi se dokopala vlasti", a drugi delili letke u kojima se traži povratak svrgnutog predsednika.

Na mestu protesta nema policije i pristalice Bakijeva, koje su tokom vikenda zauzele zgradu regionalne vlade u Džalalabadu, slobodno se kreću, javio je Rojters. Bakijev je 7. aprila pobegao iz Biškeka, posle protesta u toku kojih su vojnici pucali na demonstrante, ubivši najmanje 83 čoveka.
Od tada se više puta pojavio u javnosti u oblasti Džalalabad, gde još uživa snažnu podršku. Bakijev je u četvrtak potpisao ostavku, napustio zemlju i otišao u susedni Kazahstan.

Prelazna vlada, koja tek treba da bude globalno priznata, tvrdi da je dozvolila Bakijevu da napusti Kirgistan, kako bi izbegla građanski rat i primenu sile na jugu zemlje. Na čelu vlade je bivši šef diplomatije Roza Otunbajeva.

Nekoliko stotina osoba naoružanih motkama i kamenjem sukobilo se sa vlasnicima poseda u okolini Biškeka, javili su danas mediji u Kirgistanu. Policija je došla na lice mesta kako bi rasterala okupljene koji su želeli da nasilno preuzmu jedan posed u selu Majevka, posle čega su otišli u centar Biškeka. Okupljeni su posetili gradonačelnika Biškeka Isu Omurkulovu, koja ime je potpisala dokument o transferu vlasništva poseda, navela je kirgijska agencija Kabar. Pošto su dobili potpisani dokument, okupljeni su se pešice vratili u svoje selo, prenosi Beta.