ponedeljak 19. april 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Na evropskom nebu danas 9.000 letova

ISLANDSKI VULKAN SE JOŠ NE SMIRUJE

Na evropskom nebu danas 9.000 letova

LONDON - Svega 30 odsto avionskih letova biće izvedeno u toku dana u Evropi zbog širenja vulkanskog pepela sa Islanda, saopštila je evropska agencija za kontrolu avio-saobraćaja "Evrokontrol". U saopštenju se navodi da se danas očekuje između 8.000 i 9.000 letova u evropskom vazdušnom prostoru, u odnosu na uobičajenih 28.000, prenela je agencija Rojters.

Premijer Velike Britanije Gordon Braun rekao je da će poslati brodove Kraljevske mornarice preko kanala Lamanš da pomogne građanima te zemlje koji su ostali na kontinentalnom delu da dođu kućama. U međuvremenu je Slovačka donela odluku da u potpunosti otvori svoje aerodrome u istočnom delu zemlje, a u ostatku države letovi funkcionišu samo na visini većoj od 7.500 metara. Aerodrom u prestonici Bratislavi je zasada, ipak, zatvoren. Češke vlasti su od podneva u potpunosti obnoviti avio-saobraćaj, koji je obustavljen u petak, navela je avio-služba te zemlje. U Poljskoj su dozvoljeni isključivo prolazni letovi, ali ne i ateriranje ili polasci sa aerodroma. U Rusiji su svi aerodromi otvoreni, a kompanija "Aeroflot" obavlja letova ka SAD preko Severnog pola.

Aerodromi u Mađarskoj biće otvoreni do 15 časova samo za letove na višim visinama, a dalje odluke zavisiće od širenja oblaka pepela, saopštio je Hungarokontrol. U Francuskoj će do istog vremena biti otvoreni aerodromi u Bordou, Nici, Marseju, Tuluzu i u još nekoliko mesta na jugozapadu zemlje, dok su linije ka severu zemlje i dalje u prekidu. Jučerašnji probni let "Er Fransa" od Pariza do Tuluza prošao je bez problema.

U Estoniji će aerodromi biti zatvoreni do 14 časova, a u Letoniji su prolazni letovi dozvoljeni na visini većoj od 6.000 metara, dok će aerodrom u Rigi najverovatnije biti zatvoren tokom dana. Vazdušni prostor Litvanije je u potpunosti otvoren. Aerodromi u Irskoj su zatvoreni, a kompanija "Rajaner" otkazala je sve letove ka i iz Severne Evrope sve do srede.

U Švajcarskoj će obustava odlaznih i dolaznih letova trajati do sutra ujutru, a tranzit je dozvoljen samo na visini iznad 6.400 metara. U Holandiji će vazdušni prostor biti zatvoren do 14 časova. U Turskoj je vazdušni prostor otvoren, a avionima koji saobraćaju od Crnog mora ne preporučuje se da lete iznad 6.000 metara. U Ukrajini je za saobraćaj otvoren aerodrom "Borispolj".
Aerodromi u BiH i Crnoj Gori takođe su otvoreni.