ponedeljak 19. april 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Holandija se seli na ostrva od plastike?

ARHITEKTE: ĐUBRE IZ OKEANA RECIKLIRATI U EKOLOŠKE OAZE POLJOPRIVREDE

Holandija se seli na ostrva od plastike?

AMSTERDAM - Grupa holandskih arhitekata došla je na ideju o stvaranju veštačkih ostrva za čiju bi se "izgradnju" koristile ogromne količine plastičnog otpada koje plutaju i zagađuju okeane. Ostrva bi imala površinu od 10.000 kvadratnih kilometra i na njima bi moglo da se živi.

Polazeći od principa da po okeanima već plutaju džinovski plastični "kontinenti", od kojih se najveći nalazi u Tihom okeanu, Ramon Knester i njegov tim su izradili projekat koji su nazvali "Reciklirano ostrvo". Autori projekta smatraju da bi takvi projekti omogućili čišćenje okeana od plastičnog otpada i stvaranje novih teritorija koje zadovoljavaju ekološke norme. Na veštačkim ostrvima mogla bi da se proizvodi čista energija i njihovi stanovnici mogli bi da se bave poljoprivredom kojom bi zadovoljavali svoje potrebe, prenose strani mediji.

Plastični "kontinenti" koji plutaju okeanima sežu do dubine od 10 do 30 metara i prostiru se na hiljade kilometara. Stručnjaci priznaju da njihovo uklanjanje za sada nije moguće. Plastični otpad u morima i okeanima predstavlja veoma ozbiljan ekološki problem pošto se razlaže na sitne delove koje ptice i ribe gutaju, što dovodi do njihovog masovnog uginuća.