ponedeljak 19. april 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Eroglu izabran za novog predsednika severnog Kipra

Eroglu izabran za novog predsednika severnog Kipra

NIKOZIJA - Konzervativni kandidat Derviš Eroglu izabran je juče u prvom krugu za novog predsednika nepriznatog turskog dela Kipra, saopštila je izborna komisija na osnovu gotovo u potpunosti prebrojanih glasova.

Prema rezultatima objavljenim na vebsajtu Izborne komisije turskog severnog dela Kipra, na osnovu 98,5 odsto prebrojanih glasova, Derviš Eroglu osvojio je 50,3 odsto glasova a dosadašnji predsednik Mehmet Ali Talat 42,8 odsto glasova.

Strahuje se da bi rezultati izbora mogli da utiču na budućnost ujedinjenja Kipra, pošto je odlazeći predsednik Mehmet Ali Talat pristalica ujedinjenja ostrva, dok se Eroglu zalaže za formiranje dve nezavisne države.

Kipar je podeljen od 1974. godine posle turske vojne intervencije na severu ostrva. Severni, turski deo Kipra nije priznala međunarodna zajednica.

Drugi krug izbora sada nije potrebno održati pošto je jedan kandidat osvojio više od 50 odsto glasova.

Izlaznost na izborima je, prema izbornoj komisiji, bila oko 75 odsto.

Iako je jasno bilo da Eroglu vodi na izborima, bilo je do samog kraja neizvesno da li će osvojiti 50 odsto glasova potrebnih da pobedi u prvom krugu.

Pobeda Eroglua (72), koji je u više navrata bio predsednik vlade, dočekana je sa oduševljenjem među njegovim pristalicama u sedištu njegove stranke u Nikoziji.