subota 19. mart 2011.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Zapad se sprema za napad na Libiju

Zapad se sprema za napad na Libiju

TRIPOLI - Libija je proglasila obustavu vatre u celoj zemlji kako bi se zaštitili civili u skladu sa rezolucijom UN, dok se zemlje Zapada pripremaju za oružane akcije kako bi uvele zonu zabrane leta.

Koalicija zapadnih zemalja mobiliše se za preduzimanje brzih vazdušnih udara protiv Libije pošto su UN odobrile vojne akcije kako bi se sprečilo da trupe libijske vlade unište pobunjenike.

Očekuje se da će SAD, Britanija i Francuska uputiti svoje avione na Gadafijeve snage, pošto su obezbedile odobrenje Saveta bezbednosti UN. Premijer Dejvid Kameron izjavio je da će Britanija "u narednim satima" poslati borbene avione kako bi pomogla da se uvede zona zabrane leta nad Libijom. On je rekao poslanicima da će se Britanija pridružiti operaciji.

Pariz je takođe upozorio da predstoji neposredna vojna akcija. Do udara će doći "brzo...u roku od nekoliko časova", izjavio je predstavnik francuske vlade Fransoa Baroe. Cilj te operacije biće da se "zaštiti libijski narod i da mu se omogući da ide do kraja u svojim zahtevima za slobodom, što znači obaranje Gadafijevog režima", rekao je Baroa za radio RTL.

Italija će ponuditi svoje vojne baze radi primene rezolucije Saveta bezbednosti UN rekli su izvori iz italijanske vlade. Vazdušna baza Sigonela na Sicilija, koja pruža logističku podršku Šestoj floti američke mornarice, jedna je od najbližih baza NATO Libiji i mogla bi da bude iskorišćena za bilo kakvu vrstu vojne operacije. Baze i trupe za operaciju ponudila je i Španija.

Akciji bi mogla da se pridruži i Kanada, koja navodno planira da pošalje šest borbenih aviona CF-18. Norveška je saopštila da će učestvovati u operaciji, Belgija će poslati šest aviona F16, a Danska čeka odobrenje parlamenta da se uključi u akciju sa svojim F-16 avionima. Poljska je ponudila logističku podršku, ali ne i učešće u borbenim operacijama.

Nemačka je poručila da neće učestvovati, a tako su odlučile i Mađarska i Bugarska.

I Turska se ne slaže s vojnom intervencijom kao i Rusija i Kina.

Komentari

Gadafi je jedan od poslednjih arapskih diktatora, koji vec 40 godina tlaci svoj sopstveni narod.Sigurno je da ima mnogo pristalica, ali globalno receno, da Libija nema nafte, zemlja bi bila na veoma niskom nivou, a narod bez hleba.
Ono sto moze da se kritikuje u sadasnjoj situaciji je nacin na koji je reagovala mdjunarodna zajednica. Isti scenario kao u Bosni i na Kosovu. Zalosno je medjutim i porazno to sto ni Kina ni Rusija nemaju kapacitete da stanu na put takvim procedurama. Odsutnost Kine a narocito Rusije pokazuje ko su pravi gospodari sveta.A to sto se one ne slazu s vojnom intervencijom, to ne igra nikakvu ulogu u buducem odvijanju stvari. Zapad ce postici ono sto je naumio,a Rusija sa svojim neslaganjem ce samo aminovati sve zapadne akcije.

ko je sledeci na reduuuuuuuu....