subota 19. mart 2011.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Približavanje Meseca ne donosi katastrofu

Približavanje Meseca ne donosi katastrofu

BEOGRAD - Mesec će u subotu 19. marta biti na oko 356.577 kilometra udaljenosti od Zemlje, najbližoj tački od 1992. godine, veći i sjajniji na zadovoljstvo posmatrača sa naše planete, ali uz neizostavnu zabrinutost seizmologa i stručnjaka iz oblasti klimatskih promena.

Fenomen u astronomiji poznat kao perigej, koji ćemo moći da posmatramo golim okom, izaziva posebno podozrenje i strepnju seizmologa nakon zemljotresa i cunamija koji su 11. marta odmotali "klupko nesreće" u Japanu i otvorili pitanje: Ko je sledeći na udaru prirodnih katastrofa?

U prilog pretpostavkama dela naučnika da bi približavanje Meseca moglo da poremeti klimatske uslove na Zemlji, izazove potrese tla i vulkanske aktivnosti uklapa se i činjenica da su se mesečevi perigeji 1955, 1974, 1992. i 2005. godine poklopili sa ekstremnim nevremenima.
Podsećanja radi, samo pre šest godina u cunamiju u Indoneziji je stradalo na stotine hiljada ljudi, a 1974. godine ciklon "Trejsi" je razorio australijski grad Darvin.

"Lepotu i opasnost velikog i sjajnog Meseca" prokomentarisao je i Aleksandar Otašević iz Astronomskog društva "Ruđer Bošković" koji smatra da se tog dana neće dogoditi "ništa neobično".

"Reč je samo o uobičajenoj pojavi kada je Mesec u najbližoj tački putanje na svom putu oko Zemlje i takav ritam kretanja neće ništa značajno promeniti", objašnjava Otašević, priključujući se struji "naučnika-optimista".
Tvrdnje o "uobičajenosti pojave" astronom je potkrepio i mišljenjem da neće biti ni izrazitijih promena u izgledu Meseca posmatranog okom Zemljana. Kategorično odbacujući navode stručnjaka koji prognoziraju posledice perigeja na klimatske uslove, Otašević je poručio da svi koji tvrde suprotno "nisu naučnici".

I deo svetskih astronoma tvrdi da ne postoji dokaz da ovaj fenomen najavljuje katastrofe. Optužujući kolege i javnost za sklonost "teorijama zavere", oni očekuju da se promene usled blizine Meseca odnose samo na bezopasna odstupanja nivoa oseke i plime.

U uobičajenim okolnostima Mesec je udaljen od Zemlje 378.195 kilometara, a tokom perigeja očekuje se da bude do 14 odsto veći i oko 30 odsto svetliji.