subota 19. mart 2011.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Hapšenja u Kini zbog otrovne svinjetine

Hapšenja u Kini zbog otrovne svinjetine

PEKING - Kineske vlasti su uhapsile najmanje 22 osobe zbog najnovijeg prehrambenog skandala oko korišćenja nedozvoljenih aditiva u ishrani svinja.

U centralnoj provinciji Henan, poznatoj po gajenju svinja, uhapšeno je 14 ljudi, uključujući i rukovodioce nekih farmi, pošto je u mesu tamošnjih svinja utvrđeno prisustvo jednog ili dva aditiva štetnih za zdravlje ljudi, prenosi Rojters.

Još osmoro je uhapšeno u gradu Nandžingu, u klanici koja je liferovala meso "obogaćeno" nedozvoljenim aditivima. U toku je istraga na još 1.300 farmi, kao i na 130 punktova za prodaju stočne hrane i veterinarskih lekova.

Dotični aditivi su "raktopamin" i/ili "klenbuterol", koji meso čine manje masnim. Takvo meso se na kineskom tržištu plasira po višoj ceni. Kinezi su, inače, najznačjaniji uzgajivači svinja na svetu i najveći potrošači svinjskog mesa.

Uprkos zaricanju kineskih vlasti da će stati na put skandalima u oblasti prehrambene industrije, oni se uvek iznova otkrivaju. Prošlog meseca kineski mediji su objavili da neki proizvođači mleka u njega nelegalno dodaju protein u praškastom stanju, dobijen iz kože. Time je poboljšavan proteinski sastav mleka, što omogućava veću zaradu.

U istom cilju je 2008. u mleko u prahu dodavana industrijska hemikalija "melamin", zbog čega je umrlo najmanje šestoro dece, a gotovo 300.000 obolelo.