subota 19. mart 2011.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Grčka ukida aerodromske takse

Grčka ukida aerodromske takse

ATINA - Grčka je objavila da će ukinuti aerodromske takse od aprila do kraja godine u svim vazdušnim lukama u zemlji, osim Atine, kako bi pružila podršku turizmu, preneo je britanski Gardijan.

"Došlo je do snažnog rasta letova niskobudžetnih kompanija na lokalnim aerodromima i nadamo se da će to grčke destinacije učiniti još atraktivnijim", rekao je stručnjak za turizam Karalampo Fokas.

Grčka se sreće s najvećom ekonomskom krizom za 40 godina i rekordnom nezaposlenošću od 15 odsto. Stalni štrajkovi i demonstracije ugrozili su turističku privredu zemlje koja čini oko 20 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) zemlje i zapošljava svakog petog Grka.

Prihodi od turizma opali su prošle godine za 20 odsto. Zemlja ima ogroman dug javnih finansija od 330 milijardi evra. Prema nekim analitičarima Grčkoj preti delimičan bankrot još pre 2013. godine, koji neće moći da spreči ni zaštitni paket Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda u vrednosti 110 milijardi evra.

"Za turizam Grčke kombinacija prošlogodišnjih događaja bila je pogubna", rekao je nedavno ministar turizma Pavlos Geroulanos i istakao da je "ove godine naš osnovni cilj da to promenimo". Grčkoj u tome pomažu i ovogodišnji nemiri na severu Afrike. Turisti, koji bi inače putovali u Egipat ili Tunis, odlučiće se za ostrva u Egejskom moru. Britanci su već kupili 20 odsto više aranžmana nego lane, navela je turistička agencija "Tomas Kuk" (Thomas Cook).
Ipak, rast prihoda od turizma ove godine ni izdaleka neće biti u skladu sa rastom broja turista, jer hotelijeri nude značajne popuste, zaključuje Gardijan.