subota 19. mart 2011.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Gadafijeve bunkere osmislili Švajcarci

Gadafijeve bunkere osmislili Švajcarci

CIRIH - Bunkere libijskog vođe Muamera Gadafija projektovali su i opremali švajcarski inženjeri, koji su takve objekte gradili u mnogim zemljama, tvrde stručnjaci iz te oblasti.

"U Libiji postoje bunkeri koji su opremljeni švajcarskom tehnologijom. Ti projekti su razvijani tokom 80-ih i 90 godina u projektnim biroima švajcarskih inženjera koji su takođe projektovali bunkere švajcarske vojske", rekao je Frans presu Erik Bizer.

Ovaj penzionisani inženjer koji je za potrebe švajcarske vojske izgradio brojne bunkere, rekao je međutim da bunkeri libijskog režima nisu dovoljno jaki da izdrže najmodernije bombe koje mogu da probiju armirani beton od nekoliko metara.

Katarska televizija Al-Džazira prikazala je nedavno jedan Gadafijev napušteni bunker u Al Baidi, na istoku zemlje. Na tom snimku se na jednoj razvodnoj kutiji jasno vidi naziv švajcarske firme Luva (Luwa) koja se danas bavi industrijskim sistemima za ventilaciju.

Na istoj kutiji je zapisano da je poslednja kontrola instalacija izvršena u januaru. U izjavi Frans presu, u toj švajcarskoj firmi su naveli da je odeljenje za projektovanje bunkera još 1990. prodato drugoj švajcarskoj firmi "Ander" u kojoj opet tvrde da "više ne posluju sa Libijom".

Švajcarska vlada je usred hladnog rata pokrenula značajan program izgradnje civilnih i vojnih skloništa sa ciljem da se zaštiti stanovništvo. To je tokom 70-ih i 80-ih pokrenulo pravi "bum" u tom sektoru izgradnje. Švajcarska danas raspolaže sa oko 300.000 skloništa koji bi mogli da prime 95 odsto stanovništva.