ponedeljak 18. oktobar 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Kad Čavez obeća!

Kad Čavez obeća!

VENECUELA - Belorusija više neće brinuti o nafti, jer joj je venecuelanski predsednik Ugo Čavez obećao da će obezbediti dovoljno "crne tečnosti" u naredna dva veka. U našem odnosu nema dužnika, mi smo prijatelji i gradimo alternativu imperijalizmu, rekao Čavez.

Predsednik Venecuele Ugo Čavez obećao je u Minsku da će se pobrinuti da beloruske rafinerije, koje predstavljaju glavni stub ekonomije u toj državi, ne ostanu bez nafte u naredna dva veka.

"U našem odnosu nema dužnika. Mi smo prijatelji i mi gradimo alternativu imperijalizmu - multipolarni svet", rekao je Čavez.

Venecuela je u martu sklopila ugovor sa Belorusijom o isporuci 80.000 barela sirove nafte. Tada je postignut dogovor i o formiranju zajedničkog preduzeća koji će se baviti eksploatacijom nafte i prirodnog gasa u Venecueli.

Čavezov domaćin, beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko, našao se u nezgodnoj situaciji pošto je ostao bez političke i finansijske podrške do skora glavnog saveznika, Rusije.

Lukašenka, kojeg u Evropi doživljavaju kao poslednjeg diktatora na Starom kontinentu, u decembru čekaju novi predsednički izbori. Ovog puta on ne može da računa na podršku Rusije, kao na ranijim izborima.

Čavez je početkom sedmice boravio i u poseti Moskvi, gde je postigao dogovor o izgradnji prve nuklearne elektrane u Venecueli i potpisao nekoliko ugovora o saradnji u oblasti energetike.
Predsednik Venecuele dogovorio je sa Rusijom i isporuku 35 najsavremenijih ruskih tenkova.
Venecuela je od 2005. godine potrošila četiri milijarde dolara na rusko naoružanje, uključujući helikoptere, avione i automatsko oružje.

Ključne reči: