sreda 18. jul 2012.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Odlomio se ledeni breg kao dva Menhetna

Odlomio se ledeni breg kao dva Menhetna

KOLAMBUS - Ledeni breg dvostruko veći od Menhetna odlomio se sa jednog od najvećih glečera na Grenlandu, što je događaj koji se očekuje već godinu dana, prenose američki mediji.

Ledeni breg, koji se u ponedeljak odlomio sa severnog dela glečera Peterman, već godinama je nadgledan, čim se na njegovoj površini pojavila velika pukotina. Sateliti NASA potvrdili su prošle godine da se pukotina širi.

Iako je novoformirani ledeni breg površine 120 kvadratnih kilometara, sa Petermana se 2010. godine odvojio dvostruko veći ledeni breg.

I dok je savršeno normalno da se sa glečera odvajaju ledeni bregovi, ukoliko se taj proces ubrza, mogao bi da ima posledice u vidu prebrzog podizanja nivoa okeana, rekao je profesor okeanografije i inženjeringa na Univerzitetu Delaver Andreas Muenčov.

"Grenlandski ledeni pojas u celini se smanjuje i topi kao rezultat globalnog otopljavanja i porasta temperature okeana i drugih promena u okeanu", rekao je on.

Stručnjaci upozoravaju i da se mnogi od glečera na jugu Grenlanda tope neobično brzo, a sada je i severni deo Grenlanda pogođen.