sreda 18. jul 2012.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Kim Džong-un maršal

Kim Džong-un maršal

PJONGJANG - Severnokorejski lider Kim Džong-un dobio je titulu maršala, čime je još više učvršćen njegov položaj vrhovnog komandanta u trenutku izvođenja ključnih promena u vrhu korejske Narodne armije.

Državni mediji prenose da su najviši vojni i vladinici zvaničnici odluku o dodeljivanju titule maršala doneli u utorak, sedam meseci od dolaska mladog vođe na vlast i nedavnih smena u vrhu korejske vojske.

Severna Koreja je u ponedeljak saopštila da je sa mesta načelnika generalštaba smenjen Ri Jong-ho, visokopozicionirani zvaničnik u vojnim i političkim krugovima Pjongjanga, javlja AP.

Sledećeg dana je manje poznat general Hjon Jong-čol imenovan za vicemaršala, što je četvrto po redu imenovanje od kada je Kim preuzeo vlast u zemlji posle smrti svog oca i neprikosnovenog lidera zemlje Kim Džong-ila.

Uklanjanje Rija, koji je bio vicemaršal od 2010, ali i mentor mladom Kimu, izazvalo je iznenađenje kod mnogih, a kao zvaničan razlog navedeno je njegovo zdravstveno stanje u koji sumnjaju poznavaoci prilika u Severnoj Koreji.

Ri je izgledao zdrav prilikom nedavnih pojavljivanja i njegov odlazak je izazvao spekulacije među analitičarima da ga je Kim uklonio kako bi stavio "svoj znak" na zemlju.