Glas Javnosti

PAPA OBELEŽIO OBREDOM VELIKI ČETVRTAK: Oprao noge 12 ženskih zatvorenika (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franja, osetljiv na zatvorski svet, oprao je danas noge 12 žena u zatvoru u Rimu, obredom obeležavanja Velikog četvrtka koji prethodi Uskrsu.

Argentinski jezuita otišao je tokom dana u ženski zatvor Rebibija, na periferiji Rima i tamo obavio obred, koji je već učinio 2015. godine, ali je prvi put obred posvetio samo ženama.


Sedeći u invalidskim kolicima, Horhe Bergoljo je oprao noge zatvorenicima. Neke su bile dirnute do suza tim gestom, a potom je noge obrisao peškirom i poljubio ih.

Papa, koji ima 87 godina, izgledao je u dobroj formi, iako je njegovo zdravstveno stanje izazvalo zabrinutost poslednjih dana, zbog ponovljenih infekcija koje su ga u nekoliko navrata sprečavale da pročita svoje govore.


„Svi doživljavamo male i velike neuspehe“, rekao je papa u besedi tokom mise u dvorištu tog pritvorskog centra u kojem je zatvoreno oko 370 žena.


Pranje nogu je „gest koji nas poziva da služimo drugima“, dodao je on.

Pre toga se Franja sa osmehom rukovao se zatvorenicima.


U hrišćanskoj tradiciji, Veliki četvrtak se obeležava na dan kada je Isus Hrist oprao noge apostolima tokom svoje poslednje večere (Tajne večere).

Franja je od svog izbora 2013. godine, u nekoliko navrata posetio zatvore i prihvatne centre za izbeglice, gde je prao noge bivšim mafijašima, bolesnim ili marginalizovanim ljudima.


Papa će sutra na Veliki petak predvoditi povorku Put krsta do rimskog Koloseuma. Franja nije mogao da učestvuje u povorci prošle godine iz zdravstvenih razloga.


Glas javnosti/N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR