sreda 18. maj 2011.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Stros Kan u ćeliji od 3,5x4 metra

Stros Kan u ćeliji od 3,5x4 metra

NJUJORK - Za samo dva dana izvršni direktor Međunarodnog monetarnog fonda Dominik Stros Kan, zbog optužbi da je seksualno napao sobaricu njujorškog hotela, iz luksuznog apartmana završio je u jednom od najzloglasnijih američkih zatvora.

Nakon što je sud u Njujorku odbacio njegov zahtev da bude pušten na slobodu uz kauciju, Stros Kan je prebačen u zatvorski kompleks na ostrvu Rajkers, u ćeliju površine 3,5 sa četiri metra, gde mu je, za razliku od apartmana koji se plaća 3.000 dolara za noć u kojem je boravio pre samo tri dana, obezbeđeno samo osnovno - posteljina, šolja za kafu, sapun, šampon i pasta za zube.

Zvaničnici su saopštili da je Stros Kan zbog sopstvene bezbednosti odvojen od ostalih zatvorenika, među kojima su članovi bandi i druge osobe osuđene za teške zločine, javio je Rojters.

Šef MMF neće morati da u svojoj ćeliji boravi sve vreme, ali će, kada iz nje izlazi, uvek biti u pratnji čuvara, a i tada će biti držan podalje od ostalih zatvorenika. Bi-Bi-Si (BBC) piše da će za njega verovatno važiti isti uslovi kao i za ostale zatvorenike, što u osnovi znači da se ustaje u šest sati, a da se svetla gase u 23 sata.

U zatvoru u blizini aerodroma "La Gvardija" u Ist Riveru, između opština Kvins i Bronks, kaznu izdržava oko 11.000 zatvorenika pod kontrolom više hiljada čuvara. Zatvorski kompleks podeljen je na 10 jedinica gde su zatvorenici razvrstani po polu i starosti, a Stros Kan se nalazi u najmanjoj od njih.

"Pretrpano je, a hrana je užasna. Jedna od opasnosti je da tamo poznati ljudi postaju žrtve", rekao je advokat odbrane Džerald Lefkur za Rojters, govoreći o ovom zatvoru, kao i o pritvorskoj jedinici njujorškog suda, iz koje je Stros Kan prebačen.

Njegovo sledeće pojavljivanje pred sudom zakazano je za 20. maj. Optužnica Stros Kana tereti za pokušaj silovanja, seksualno zlostavljanje, protivzakoniti seksualni čin i zadržavanje i nedopušteno dodirivanje sobarice hotela "Sofitel", a za ovakve optužbe preti mu zatvorska kazna u trajanju od pet do 25 godina.