ponedeljak 18. mart 2013.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Vujanović uoči izbora: Za bratske odnose sa Srbijom

Vujanović uoči izbora: Za bratske odnose sa Srbijom

PODGORICA - Predsednički kandidat Demokratske partije socijalista Filip Vujanović kazao je da se uvek zalagao da Crna Gora ima otvorene i prijateljske odnose sa svim susedima, a posebno sa Srbijom.

„Bezbroj puta sam rekao da nema prave Crne Gore i nema prave Srbije, ako u Crnoj Gori ima antisrpstva, a u Srbiji anticrnogorstva. Mi treba da smo bliski i ostvarujemo ono što je interes dve države i njenih građana“, kazao je Vujanović.

On je u Andrijevici rekao da očekuje da ga na predsednički izborima 7. aprila podrže i građani Crne Gore koji se nacionalno izjašnjavaju kao Srbi.

„Smatram da Srbi u Crnoj Gori imaju dosta razloga da glasaju za mene. Ja sam promovisao dobre, otvorene i srdačne odnose sa Srbijom, odnosno da imamo partnerski i bratske odnose, na bazi večnog poštovanja dve nezavisne države i dva bliska naroda“, naveo je Vujanović.

On je ukazao da je imao dobru komunikaciju sa prethodnim predsednikom Srbije Borisom Tadićem, kao i da je bio jedini predsednik iz regiona koji je otišao na inaugiraciju Tomislava Nikolića.

„Smatrao sam da treba da odem na inauguraciju i da pružim ruku u funkciji dobrih i partnerskih odnosa Crne Gore. Mi želimo da budemo dve bliske države i dva bratske naroda, koji će sarađivati u svim stvarima od obostranog interesa. Mislim da će oni koji se osećaju Srbima u Crnoj Gori, ukoliko žele takve jasne odnose sa Srbijom, glasate za mene“, kazao je Vujanović.

On je istakao da, za razliku od protivkandidata Miodraga Lekić, neće voditi negativnu izbornu kampanju.Neću voditi negativnu kampanju i Lekić neće čuti od mene ništa loše o njemu. Sve što me je uvredio neka mu je prosto“, poručio je Vujanović.

On je istakao da će novi predsednički mandat u dobrom delu posvetiti maksimalnom ubrzanju evropskih i evroatlanskih integracija Crne Gore.

Vujanović je podsetio da je Crna Gora ostvarila značajan napredak na putu ka EU, a tokom irskog predsedavanja očekuje da će se otvoriti i zatvoriti poglavlje 5. koje se odnosi na javne nabavke, kako bi i u toj oblasti imala najveće evropske standarde.

Govoreći o evroatlanskim integracijama, predsednički kandidat DPS je kazao da postoje brojne političke i ekonomske koristi od članstva Crne Gore u NATO.

„Članstvo u NATO donosi sigurnost za još više investicija, što je značajno za otvaranje novih radnih mesta i bolji kvalitet života. Crna Gora ispunjava gotovo sve vojne uslove i najveći deo politickih za prijem u NATO i mislim da sada treba kvalitetnije da obaveštavam javnost o benefitima evroatlanskih integracija“, naveo je Vujanović.

Državna izborna komisija ranije je potvrdila kandidature Vujanovića i Lekića na predsedničkim izborima u Crnoj Gori, koji su zakazani za 7. april, a u izbornoj trci, ukoliko sakupi dovoljna broj potpisa podrške, učestvovaće i predstavnik Pozitivne Crne Gore Rade Bojović.

Predsednički izbori zakazani za 7. april biće šesti od uvođenja višestranačkog sistema u Crnoj Gori, odnosno drugi nakon sticanja nezavisnosti 2006. godine.

Kako je ranije saopšteno iz Državne izborne komisije, predsednički izbori koštaće tu državu oko 1,2 miliona evra, od čega je 800.000 evra predviđeno za sprovođenje izbora, a 400.000 evra za izbornu kampanju.