petak 18. mart 2011.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Vodenim topovima na "Fukušimu"

Vodenim topovima na "Fukušimu"

TOKIO - Japanska vojska upotrebila je vodene topove na oštećenom reaktoru 3 nuklearnog kompleksa "Fukušima", u pokušaju da plutonijumsko gorivo ohladi i spreči topljenje ili požar, koji bi doveli do ispuštanja radioaktivnih čestica u atmosferu.

Radnicima nekoliko nedelja života
Nemački profesor Edmund Lengfelder s minhenskog instituta za radiologiju
izjavio je da će 50 radnika u japanskoj nuklearki "Fukušima" sigurno
umreti, a prema njegovim rečima, neki imaju još samo nekoliko sedmica
života.
"Oni će se zaista žrtvovati - polovina kontaminiranih u 'Fukušimi'
umreće za nekoliko sedmica, izjavio je Lengfeder, piše Bild, a prenosi
FoNet.
Iz vladine nuklearne agencije u Japanu ističu da je prioritet ohladiti vodom bazene na reaktorima 3 i 4.
U utorak je iz bezbednosnih razloga povučeno osoblje nuklearne
elektrane, međutim njih 50 se vratilo dobrovoljno kako bi pokušalo da
sanira posledice eksplozije u nuklearki “Fukušima”.

Nema porasta radijacije u Evropi
Nuklearna katastrofa u Japanu neće imati bilo kakve efekte na rast
radijacije u Evropi i nema potrebe da se zaustavi rad nuklearnih
elektrana, ocenio je Atila Asodi direktor mađarskog Instituta za
nuklearne nauke pri budimpeštanskom Tehničkom univerzitetu.
"Šest dana posle havarije i dalje tvrdim da neće biti bilo kakvih radioaktivnih posledica u Evropi", rekao je Asodi.

Raste crni bilans - 14.650 žrtava
Zvanični broj poginulih i nestalih posle zemljotresa od oko devet
stepeni po Rihteru i cunamija, dostigao je 14.650, saopštila je japanska
policija, nagoveštavajući da bi taj broj mogao biti znatno veći. Prema
najnovijim podacima, broj poginulih iznosi 5.321, nestalih 9.329, a u
katastrofi su povređene 2.383 osobe, javile su agencije.

Vojska je iz helikoptera i vodenih topova izbacila tone vode u pokušaju da ohladi oštećeni reaktor tri i spreči topljenje plutonijumskog goriva, ali video-snimci pokazuju da ti pokušaji nisu uspeli jer su veće količine vode pale izvan cilja.

Policija je pre toga pokušala da upotrebi svoje vodene topove, ali nije smela da se približi zbog visokog nivoa radijacije, budući da policija ima topove kojima može da se upravlja samo izvan vozila, dok kod vojnih topova oni koji njima upravljaju ostaju unutar vozila.

Agencija za nuklearnu bezbednost Japana najavila je da će nastaviti da baca vodu iz vazduha na reaktor tri, a saopšteno je i da je nivo radijacije u nuklearki porastao sa 3.700 na 4.000 siverta na sat. Japanski inženjeri pokušavaju i da dalekovodom sprovedu struju do oštećenog nuklearnog kompleksa.

Prema najnovijim informacijama, temperature rastu u bazenima sa potrošenim gorivom i u preostala dva reaktora. Ako bazeni ostanu bez vode, goruće šipke bi mogle da se istope ili zapale, posle čega bi se stvorio potencijalno smrtonosni stepen radijacije.

Francuska će u Japan poslati avion sa 95 tona hemijskog elementa bora, koji smanjuje radijaciju asporbovanjem neutrona, najavio je francuski ministar za energetiku i industriju Erik Beson, ali nije precizirao da li će bor biti u tečnom obliku ili prahu, preneo je AFP.

Problemi u nuklearnom kompleksu nastali su kada su posle zemljotresa 11. marta usled nestanka struje prestali s radom sistemi za hlađenje reaktora koji su zbog toga počeli da se tope. Četiri od ukupno šest reaktora u "Fukušimi" pretrpeli su požare, eksplozije, oštećenja struktura u kojima su smeštena jezgra reaktora, delimično topljenje ili porast temperatura u bazenima u kojima je skladišteno potrošeno nuklearno gorivo.

Prema najnovijim informacijama, temperature rastu u bazenima sa potrošenim gorivom i u preostala dva reaktora. Ako bazeni ostanu bez vode, goruće šipke bi mogle da se istope ili zapale, posle čega bi se stvorio potencijalno smrtonosni stepen radijacije.

Prvi zamenik direktora ruskog instituta Kurčatov Jaroslav Štrombah izjavio je da još postoji nada da se incident u Fukušimi neće proširiti izvan tog nuklearnog kompleksa, iako je od samog početka jasno da je situacija krajnje ozbiljna. On je izneo mišljenje da japanska vlada nije odmah shvatila ozbiljnost situacije, ali da izgleda da je sada ponovo uspostavljena kontrola nad onim što se događa u "Fukušimi", preneo je Itar-Tas.

Pojedini stručnjaci već tvrde da je situacija u "Fukušimi" već izmakla kontroli, dok drugi veruju da još nije toliko dramatično. Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Jukija Amano ocenio je da je situacija u nuklearki, oštećenoj razornim zemljotresom, ozbiljna, ali da je još rano reći da je izmakla kontroli.

Prvi zamenik direktora ruskog instituta Kurčatov Jaroslav Štrombah izjavio je da još postoji nada da se incident u "Fukušimi" neće proširiti izvan tog nuklearnog kompleksa, iako je od samog početka jasno da je situacija krajnje ozbiljna.