sreda 17. novembar 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Milioni odštete Britancima zatvorenim u Gvantanamu

Milioni odštete Britancima zatvorenim u Gvantanamu

LONDON - Britanske vlasti su pristale da isplate višemilionske sume grupi bivših zatvorenika u bazi Gvantanamo koji su tužili vladu zbog saučesništva u mučenju, javili su mediji u Londonu.

Televizija Aj-ti-vi njuz (ITV News) je, ne navodeći izvore, izvestila da će sedam bivših zatvorenika dobiti obeštećenja, a jednom od njih biće isplaćeno više od milion funti. Do poravnanja je došlo posle niza pregovora u cilju izbegavanja dugih i skupih sudskih sporova koji bi, napominje agencija AP, skrenuli neželjenu pažnju na aktivnosti britanskih tajnih agenata.

Iz kabineta premijera Dejvida Kamerona (David Cameron) saopšteno je da će opširniji podaci pismeno biti dostavljeni poslanicima. Britanski zvaničnici su ranije potvrdili pregovore sa advokatima 12 bivših zatvorenika, državljana ili trajno nastanjenih u Velikoj Britaniji, koji su podigli tužbe protiv vlade. Britanski tajni agenti nisu optuženi da su lično mučili zatvorenike, koji optužuju britanske službenike za saučesništvo u nečovečnom postupanju prema njima u SAD, Pakistanu i drugim zemljama, pošto su znali za zlostavljanje a nisu ga zaustavili.