subota 17. septembar 2011.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Sojuz sleteo u kazahstanskoj stepi, posada dobro

Sojuz sleteo u kazahstanskoj stepi, posada dobro

MOSKVA -  Kapsula Sojuza sletela posle 28. ekspedicije na Međnarodnu svemirsku stanicu. Na Zemlju se vratili članovi posade koji su u orbiti proveli 164 dana.

U podmoskovskom Centru za upravljanje letovima su zadovoljni zdravstvenim stanjem nebeskih putnika.
 „Članovi posade se osećaju dobro. Posada je ispunila ceo program, koji je bio planiran za 6 meseci, a sada će proći kroz rehabilitaciju i pisati izveštaje o obavljenom poslu,” kaže Ruske federalne kosmičke agencije Roskosmos Vladimir Popovkin.

Prizemljenje kapsule pratilo je 17 letelica spasilačkih službi. Sa mesta sletanja, njih trojica su odleteli u Karagandu, odakle će ruski kosmonauti odleteti na podmoskovski aerodrom Čkalovski, a Amerikanac Geran na oporavak u SAD.

Agencija RIA Novosti navodi da je povratak kosmonauta bio planiran za 8. septembar, ali da je zbog pada kosmičkog aparata koji je posadi nosio hranu, vodu i opremu sa kosmodroma

„Bajkonur” bio odložen za 16. septembar.

Načelnik ruske federalne kosmičke agencije Roskosmos Vladimir Popovkin kaže da će sledeće dve ekspedicije na MSS biti upućene 14. novembra (umesto ranije planiranog 12.), a poslednja u ovoj godini 21. novembra (a ne 20. kako je planirano), zbog havarije teretne letelice „Progres” 24. avgusta.

Novu posadu na Stanici čine: Sergej Volkov (RU), Majkl Fosum (US) i Satoši Furukava (JP). Na Zemlju treba da se vrate 22. novembra.