subota 17. septembar 2011.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Danska će imati prvu ženu premijera

Danska će imati prvu ženu premijera

KOPENHAGEN - Danska će dobiti prvu ženu premijera u svojoj istoriji - savez stranaka levice osvojio je najviše glasova na jučerašnjim parlamentarnim izborima u Danskoj, pa će mandat za formiranje vlade dobiti predsednica stranke Socijaldemokrata Hele Torning-Šmit.
Stranke predvođene Socijaldemokratama imaju 89 mandata, dok je blok desnice, koji je na vlasti bio u poslednjih deset godina, osvojio 86 mandata.
Procenjuje se da će savez levice većinu formirati uz pomoć tri poslanika iz danskih autonomnih oblasti Farskih ostrva i Grenlanda, dok će jedan poslanik iz tih oblasti najverovatnije biti uz stranke desnice. Socijaldemokrate su osvojile 44 mandata, a Socijalistička narodna partija 16. Liderka Socijaldemokrata Hele Torning-Šmit na ukupnoj pobedi može da zahvali Danskoj socijalno-liberalnoj stranci sa 17 i Crveno-zelenom savezu sa 12 mandata, strankama koje poboljšale svoj rezultat za po osam mandata u odnosu na 2007. godinu.
Među strankama desnice, Danska liberalna partija dosadašnjeg premijera Larsa Lokea Rasmusena osvojila je 47 mandata, Konzervativci osam, što je deset mandata manje u odnosu na 2007. godinu. Nacionalistička Danska narodna patija je osvojila 22 mandata, a Liberalna alijansa devet mandata. Na izbore je od oko četiri miliona registrovanih birača izašlo njih oko 3,58 miliona ili 87,7 odsto, što je najveća izlaznost od 1984. godine.