sreda 17. avgust 2011.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Evo Morales: SAD će postati kineska kolonija!

Evo Morales: SAD će postati kineska kolonija!

LA PAZ - Predsednik Bolivije Evo Morales izrazio je uverenje da će Sjedinjene Američke Države u najskorije vreme postati kolonija Kine.

"Kina je najveća zemlja u svetu i uveren sam da će u najskorije vreme SAD postati njena kolonija", rekao je Morales prema informacijama meksičke agencije Notimeks, prenela je ruska agencija RIA Novosti.

Morales je završio radnu posetu Kini, gde je tokom nedelju dana posetio Peking, Šenžen i Šangaj.

Za vreme posete zaključeno je više bilateralnih sporazuma a Morales je obišao kinesku firmu koja će proizvesti prvi bolivijski satelit "tupak katari" nazvan po vođi ustanka Indijanaca protiv španskih kolonizatora u XVIII veku, navodi RIA Novosti.

Predsednika Bolivije, koji je na tom položaju od 2006. godine, tradicionalno odlikuje antiamerička retorika po mnogim pitanjima međunarodne politike, podseća ruska agencija, dodajući da je 2009. godine Morales oštro istupio protiv instaliranja američkih vojnih baza u Kolumbiji, obećavajući Vašingtonu "drugi Vijetnam" u slučaju vođenja agresivne vojne politike u Latinskoj Americi.

Najpoznatija Moralesova inicijativa, koja je naišla na oštro protivljenje američke administracije, bila je ideja legalizacije koke, čiji listovi predstavljaju glavnu sirovinu za dobijanje snažnog narkotika kokaina. Morales je, čak organizovao poseban praznik - Nacionalni dan žvakanja listova koke, a potom doneo odluku o nepoštovanju Jedinstvene konvencije UN o narkotičkim sredstvima, podseća RIA Novosti.

Prema rečima bolivijskog predsednika, list koke pre svega koristi se u tradicionalnoj medicini kao lek i sasvim koristan dodatak u hrani, i u verskim obredima, a ne radi proizvodnje narkotika.

Morales se, istovremeno, aktivno bori protiv nelegalnog šverca droge i u Boliviji su uništavane hiljade hektara nelegalnih polja koke, navodi ruska agencija.