ponedeljak 17. avgust 2009.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Veliko odmrzavanje

ZAŠTO SU RUSI JEDINI NAROD NA SVETU KOJI POZDRAVLJA GLOBALNO ZAGREVANJE

Veliko odmrzavanje

Globalno zagrevanje za nas nije katastrofa kao za neke druge zemlje. Kako klima bude toplija, više teritorije Rusije će biti pogodno za zemljoradnju i industriju, kažu u ruskoj vladi

MOSKVA - Dok je na Zapadu globalno zagrevanje shvaćeno kao velika pretnja, i vlade najrazvijenijih zemalja uz gromoglasnu medijsku kampanju (bezuspešno) traže način da se suoče sa ovim problemom, u Rusiji se isto to pitanje tretira sa dozom ravnodušnosti. Rusi čak, prenosi list Nešnel, globalno zagrevanje „dočekuju hlebom i solju“ - tradicionalnom slovenskom dobrodošlicom.
Razlozi za ovu naizgled neshvatljivu razliku su sasvim praktični: dok za Zapad, koji ionako kuburi sa energentima neophodnim za održavanje svog (neodrživog) projekta permanentnog ekonomskog rasta (koji je i doveo do otopljavanja) globalno zagrevanje znači samo loše stvari - podizanje nivoa globalnog okeana, koje bi moglo da znači potapanje stotine gradova u priobalju, stvaranje katastrofalnih oluja iznad okeana (koje direktno ugrožavaju istočnu obalu SAD) i još veće vrućine u ionako vrelim krajevima sveta - u Rusiji nije tako. Na surovom severu Evroazije, gde se prostire najveći deo najveće zemlje na svetu, globalno zagrevanje znači samo dobre stvari. Globalno zagrevanje će oterati strašnu rusku zimu, s kojom je svaki sukob za ljude unapred izgubljen, otopiće permafrost (zamrznuti površinski sloj koji pokriva 60 odsto teritorije zemlje) i tako otvoriti nove perspektive u naseljivosti širokih, zasad negostoljubivih prostranstava, eksploataciji nafte, gasa i minerala i poljoprivredi. Kako područja oko ekvatora budu postajala negostoljubiva za ljude, a nekad umereni pojasevi se budu pretvarali u nove trope, tako će nekad smrznuta divljina Rusije postajati nova Obećana zemlja - region sa umerenom (možda ipak nešto hladnijom) klimom, sa praktično neiscrpnim resursima potrebnim za izgradnju novih ljudskih naseobina. Ne treba biti mnogo mudar da bi se zaključilo da će globalno zagrevanje u bliskoj budućnosti značiti i nezapamćenu migraciju ljudi i privrede (i ogromnih količina novca, podrazumeva se) sa juga na sever. Severni ledeni okean, sada bez leda, postaće Atlantik kasnog 21. veka, predviđaju analitičari. Sve ovo, naravno, za Ruse znači stratešku prednost u odnosu na ostatak sveta i par kečeva u partiji globalnog pokera, prirodni nastavak pretvaranja Rusije od energetske u (opet) globalnu supersilu.
- Mi ne paničimo. Globalno zagrevanje za nas nije katastrofa, kao za neke druge zemlje. Nama ne može biti gore od ove pojave. Kako klima bude toplija, više teritorije Rusije će biti pogodno za zemljoradnju i industriju - rekao je Rinat Gizatulin, portparol ruskog Ministarstva za sirovine u intervjuu za Bi-Bi-Si.
Vladimir Žirinovski, nama dobro poznati političar ultradesne orijentacije, bez dlake na jeziku priželjkuje što skorije i vidljivije efekte zagrevanja, „kako bi London bio potopljen, a Škotska, Vels i Severna Irska nezavisne“. Ruska vlast, elita, ali i običan narod, svako iz svojih razloga - jedni zbog strateške prednosti koje ono donosi Rusiji, drugi zbog povoljnosti koje će im te prednosti doneti, treći jednostavno jer ne vole veliku i stalnu hladnoću - nemaju ništa protiv globalnog zagrevanja - naprotiv.       

Komentari

Ovaj prilog je u najboljem slucaju sumanut!
Klima se ne menja ravnomerno po geografskoj sirini. Klima se menja po samo njoj znanom rasporedu: tako su predeli Sahare postali ponovo zeleni, dok monsuni iako kasnije, prete da potope i do sada "mokre" predele jugo-istocne Azije.
Ovo je amaterski i politicki obojen prilog koji ne sluzi nikome. A ponajmanje istini.
Glas ne treba da objavljuje ovakve clanke i njima obmanjuje citaoce.