nedelja 17. avgust 2008.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Medvedjev garantuje mir

Predsednik Rusije potpisao sporazum o mirnom regulisanju gruzijsko-južnoosetijskog konflikta

Medvedjev garantuje mir

U petak potpis na mirovni plan stavio je predsednik Gruzije Mihail Sakašvili, a pre njega lideri Abhazije i Južne Osetije.Rajsova: Ključna stvar dovođenje posmatrača koji treba da nadziru sporazum o prekidu vatre

Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev potpisao je juče, dan posle predsednika Gruzije Mihaila Sakašvilija, sporazum o primirju sa Gruzijom. Sporazum predviđa obustavu svih vojnih aktivnosti i povlačenje trupa na pozicije pre izbijanja konflikta, odnosno pre upada gruzijske strane u Južnu Osetiju od 8. do 12. avgusta, zbog čega je Rusija bila prinuđena da izvede vojnu operaciju nametanja mira.

Potpisivanje plana, usaglašenog između Rusije i Francuske, koji se sastoji od šest tačaka, Medvedjev je saopštio na savetovanju sa članovima Saveta bezbednosti Ruske Federacije. „Na zasedanju Saveta bezbednosti razmotrena je situacija oko gruzijsko-južnoosetijskog konflikta, predsednik je informisao učesnike o tome da je upravo potpisao plan, koji se sastoji od šest tačaka“, izjavila je pres-sekretar predsednika Rusije, Natalija Timakova.

Šest tačaka

Prethodne večeri taj plan je potpisao predsednik Gruzije Mihail Sakašvili, a ranije su ga potpisali lideri nepriznatih republika, Abhazije i Južne Osetije, koje su u sukobu sa Tbilisijem.
Timakova je naglasila da su „na savetovanju razmatrani načini postkonfliktnog regulisanja stvari i mera, u cilju prevazilaženja posledica humanitarne katastrofe“. Na savetovanju su učestvovali predsednik Saveta Federacije Sergej Mironov, predsednik Državne dume Boris Grizlov, šef administracije predsednika RF Sergej Nariškin, sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev, vice-premijer i rukovodilac aparata vlade Sergej Sobjanin, šef diplomatije Sergej Lavrov, ministar unutrašnjih poslova Rašid Nurgalijev, ministar odbrane Anatolij Serdjukov, direktor Federalne službe bezbednosti RF Aleksandar Botnjikov i šef spoljne službe bezbednosti Mihail Fradkov.

Rusija i Francuska su 12. avgusta na pregovorima u Kremlju usaglasile šest principa regulisanja konflikta u Gruziji, i to: da se ne koristi sila, prekid svih vojnih dejstava, obezbeđivanje slobodnog dopremanja humanitarne pomoći, Vojska Gruzije je obavezna da se vrati na mesta stalne dislokacije, Vojska RF - na liniju pre početka borbenih dejstava. Pri tom, do stvaranja međunarodnih mehanizama ruske mirotvorne snage primenjuju dopunske mere bezbednosti. Šesti princip - započeti međunarodno razmatranje pitanja budućeg statusa Južne Osetije i Abhazije i načine osiguranja njihove bezbednosti.
Kondoliza Rajs, američki državni sekretar, koja je došla u petak u Tbilisi da bi predsednik Gruzije Sakašvili stavio potpis na mirovni plan, ocenila je da je ključna stvar dovođenje posmatrača koji treba da nadziru sporazum o prekidu vatre. Prema njenim rečima, finski šef diplomatije Aleksandar Stub, čija zemlja trenutno predsedava Oebsom, dao je garancije da bi međunarodni posmatrači mogli da stignu za nekoliko dana. Ona je upozorila da humanitarna pomoć koja stiže u Gruziju ne sme biti ometana i dodala da će, kad se stabilizuje bezbednosna situacija u Gruziji, odmah početi rekonstrukcija.

Kriza, koja je počela pre devet dana, kada su gruzijske snage izvele iznenadni napad na Južnu Osetiju, mogla je biti zaustavljena samo odlučnom akcijom ruskih snaga. Tbilisi, koji ima podršku SAD, tvrdi da neće prihvatiti bilo kakav gubitak teritorije, ali Moskva misli drukčije: uverena je da zbog nasilja koje su primenile gruzijske vlasti nema šanse da otcepljene republike ostanu u istoj državi sa Gruzijom.

BUŠ: POTPUNO NEPRIHVATLJIVE AKCIJE RUSIJE

Američki predsednik Džordž Buš rekao je da su ruske akcije u Gruziji bile „potpuno neprihvatljive“ i da Moskva mora da okonča krizu. „Svet je s uzbuđenjem gledao kako Rusi vrše invaziju na suverenu susednu državu i prete demokratskoj vladi koju je izabrao njen narod“, rekao je Buš u redovnom subotnjem obraćaju naciji preko radija. „Taj čin je potpuno neprihvatljiv za slobodne zemlje sveta“, rekao je Buš. Ovo je juče bila druga Bušova izjava o krizi vezanoj za Gruziju, što je znak američke zabrinutosti zbog ruskih namera, prenela je britanska agencija Rojters. Buš je rekao da će američkog državnog sekretara Kondolizu Rajs poslati u Brisel naredne sedmice i da ona tamo treba da razgovara s ministrima spoljnih poslova zemalja NATO i čelnicima Evropske unije.“Da bi počela da popravlja štetu u svojim odnosima sa SAD, Evropom i drugim državama, i počela da zauzima svoje mesto u svetu, Rusija mora da deluje u pravcu okončanja krize“, rekao je Buš.Šreder: Gruzija izazvala  sukobe sa Rusijom

Situacija „na terenu“ je, prema izveštajima agencija, mirna, ali ukazuju da se ruske trupe i dalje nalaze duboko na teritoriji Gruzije. Tamo će ostati do pune implementacije mirovnog sporazuma. Gruzijski premijer Lado Gurgenidze izjavio je juče da su ruski vojnici digli u vazduh glavni železnički most blizu grada Gorija, presekavši ključnu saobraćajnicu koja povezuje istok i zapad zemlje. Međutim, u Moskvi je ruski generalštab demantovao te navode.
Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder optužio je juče Tibilisi da je izazvao oružane sukobe Rusije i Gruzije i da zbog toga separatistički regioni Južna Osetija i Abhazija ne mogu više da budu deo gruzijske teritorije. U intervjuu za nemački nedeljnik Špigl Šreder je oštro kritikovao Zapad zbog lošeg vođenja politike prema Rusiji, zahtevajući od Evrope da ojača svoje veze sa Moskvom, prenosi Beta.
„Ne verujem da Rusija sprovodi politiku pripajanja teritorije Gruzije i takođe na verujem da će biti povratka na prethodno stanje kada se sukobi budu okončali. Nemoguće je da Južna Osetija i Abhazija budu i dalje deo gruzijske teritorije“, rekao je Šreder.Upitan ko je odgovoran za izazivanje nasilja između Gruzije i Rusije, Šreder je naglasio „da se ne smeju mešati stvari i da bi pre svega trebalo naglasiti da je Gruzija prva ušla u Južnu Osetiju, poništivši time prethodno najavljeno primirje“.On je rekao da sumnja da SAD, najjača saveznica Gruzije, nije prethodno bila informisana o namerama gruzijskih zvaničnika, s obzirom na to da su američki vojni savetnici stacionirani u Tbilisiju.
„Moje mišljenje je da je Zapad napravio vrlo krupne greške u pogledu politike koju vodi prema Rusiji“, rekao je Šreder.

Komentari

Царе, нема повлачења нема предаје. Ако је НАТО џек, нека изђе на мегдан и нека покуша да вас истера из Грузије.