subota 17. jul 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Bikini parada u Moskvi!

Toplotni udar u Evropi: Tropska vrelina zahvatila i Rusiju

Bikini parada u Moskvi!

MOSKVA - Talas toplog vremena zahvatio je veći deo Evrope, gde je prosečna temperatura ovih dana 30 stepeni Celzijusovih. Severni, hladniji deo kontinenta ove nedelje je bio tropski topao sa najmanje 30 stepeni i to od planina Urala u Rusiji do zapadne Nemačke.

U Moskvi su viđene žene u kupaćim kostimima kako se sunčaju po parkovima, što nije uobičajeno za rusku prestonicu. Slično je bilo i u Belorusiji i drugim evropskim zemljama. U britanskom meteorološkom zavodu kažu da su visoke temperature izazvane interakcijom između zone niskog pritiska na severozapadu Engleske i visokog pritiska oko Mediterana. "Zbog toga nam je u Evropu došao topli afrički vazduh", rekao je predstavnik zavoda Beri Gromet.

Talas hladnijeg vazduha trebalo bi lagano da prođe kroz Francusku i centralni deo Nemačke, dodao je Gromet, ali će ipak i dalje biti izuzetno toplo vreme. 

U Rusiji su zabeležene najveće suše u poslednjih 100 godina, a u požarima je izgorelo 26.000 hektara šuma. U Estoniji su mnoge crkve poslužile ovih dana kao mesto za osveženje.

Temperaturni rekord u Moskvi

U Moskvi je registrovana temperatura vazduha od 33 stepena Celzijusova, čime je oboren rekord od pre 72 godine. Itar-Tass navodi da je do danas najtopliji dan bio 1938. godine, kada je temperatura dostigla 32,8 stepeni. U Moskvi su temperaturni rekordi bili zabeleženi i 25. i 26. juna, kada je bilo 32,8 stepeni (u odnosu na 32,5 u 1999.) i 32,4 stepena (u odnosu na 1917. i 1940, kada je bilo 31,6). Hidrometeorološka služba Rusije (Rosgidromet) saopštila je da će se neuobičajene vrućine produžiti bar do 22. jula na celoj teritoriji centralne Rusije, prenosi Tanjug.
Nevreme u Austriji
U mnogim krajevima Austrije, pre svega u pokrajinama Koruška, Donja Austrija i Štajerska, veliko nevreme je nanelo brojne štete. Ulice su poplavljene ili pokrivene odronima, što je uticalo na otežano odvijanje saobraćaja. U Lavantalu u Koruškoj izlila se reka Lavant, kao i više jezera. I putni pravac B78 bio je zatvoren za saobraćaj između Tvimberga i Bad Sankt Leonharda. Nevreme je nanelo i velike štete u Donjoj Austriji, gde su oborena stabla blokirala drumski i železnički saobraćaj. U Kirhbergu su padavine bile tako jake da se jedan vozač u vozilu, zaglavljenom ispod poplavljenog podvožnjaka, zamalo nije udavio. U Obernalbu je grom udario u porodičnu kuću, koja je potom izgorela, prenosi Tanjug.
Požari u Kaliforniji
Južni deo američke države Kalifornija zahvatile su gotovo tropske vrućine - preko 37 stepeni, a gromovi su izazvali na desetine šumskih požara koje je potom jak vetar samo rasplamsao.

Visoka temperatura zabeležena je i u Finskoj, sa rekordnih 34,2 stepena, a u Nemačkoj i Mađarskoj živa na termometru je išla do 37 podeoka. U istočnoj Evropi se ove nedelje mnogo ljudi koji su potražili osveženje utopilo u jezerima, morima i rekama. U Rusiji je stradalo 230 osoba, a u Letoniji 21. Vlasti u tim zemljama su navele da je uzrok najčešće bio sunčanje i ulazak u vodu uz konzumiranje alkohola.

Američki klimatolozi su saopštili da je i jun bio rekordno topao. Oni su naveli da je prosečna temperatura na Zemlji bila 16,2 stepeni, odnosno da je za 0,68 stepeni bilo toplije nego inače u junu. Prema njihovim rečima, ova godina je imala najtopliju prosečnu temperaturu od januara do juna - 12,1 stepeni.