utorak 17. maj 2011.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Stros Kan tvrdi da nije napastvovao sobaricu

DIREKTOR MMF S LISICAMA NAPUSTIO NJUJORŠKU STANICU POLICIJE

Stros Kan tvrdi da nije napastvovao sobaricu

NJUJORK - Direktor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominik Stros Kan u nedelju uveče je s lisicama napustio policijsku stanicu u Njujorku gde je bio pritvoren i namerava da se "žustro brani" od optužbi za seksualno uznemiravanje i pokušaj silovanja sobarice, koje su izazvale politički šok u Francuskoj, prenose agencije.

Alibi: Ručao sa ćerkom
Advokati Dominika Stros Kana raspolažu materijalnim dokazima i izjavama
svedoka da je on, u trenutku kada je navodno seksualno napao hotelsku
spremačicu, ručao sa svojom ćerkom u jednom restoranu, javio je
francuski radio RMC.
Advokati su analizirali kretanje svog klijenta i ustanovili da je on
njujorški hotel "Sofitel" napustio u subotu u podne, pošto je platio
račun i predao ključ od sobe, a zatim otišao na ručak sa ćerkom i
taksijem se prevezao do aerodroma, preneo je Rojters.

Tužbu podnosi i francuska novinarka?
Francuska književnica i novinarka Tristan Banon najavila je da bi mogla
da podnese tužbu protiv Stros Kana zbog navodnog seksualnog napada od
pre skoro 10 godina.
Njen advokat David Kubi je rekao da bi Banonova mogla da tuži Stros Kana
zbog incidenta koji se dogodio tokom intervjua koji je radila s njim
2002, prenela je agencija Frans pres. Banonova (31) je optužila 2007.
godine Stros Kana na televiziji i u intervjuu za jedan novinski internet
portal, ali dosad nije podnela zvaničnu tužbu po nagovoru svoje majke
An Mansure, regionalna savetnica u Stros Kanovoj Socijalističkoj
partiji.

Kako navodi Frans pres Stros Kan (62) je izgledao umorno, zategnutog lica dok je okružen s dva policajca izlazio, oko 23 sata po lokalnom vremenu, iz policijske stanice, gde je bio od prethodnog dana po podne kada ga je američka policija uhapsila na avionu "Er Fransa" neposredno pred poletanje iz Njujorka.

Ovaj skandal, kako navodi Frans pres, šokirao je političku javnost francuske godinu dana uoči predsedničkih izbora na kojima je Dominik Stros Kan pominjan kao favorit, mada još nije zvanično objavio da će se kandidovati.

Takođe je bacila u nesigurnost i MMF u trenutku kada ta institucija treba da predvodi akciju za rešavanje dužničke krize u nekoliko evropskih zemalja. Stros Kan je optužen za seksualni delikt, pokušaj silovanja i prisilno zadržavanje, na osnovu optužbi 32-godišnje sobarice hotela "Sofitel" u Njujorku, objavila je njujorška policija.

To se, prema njenim rečima, desilo u subotu oko podne, posle čega je Stros Kan u žurbi otišao na aerodrom. Ona je prijavila slučaj policiji a sam Stros Kan je pomogao policiji da mu uđu u trag pošto je zvao hotel da zatraži da mu se na aerodrom donese mobilni koji je u hotelu zaboravio.

Sobarica je i zvanično prepoznala Stros Kana kao svog napadača među više muškaraca koji su joj prikazani u policijskoj stanici.

Prema pisanju Njujork tajmsa, žena je afričkog porekla i ima desetogodišnju ćerku. Šef MMF-a "ima nameru da se žestoko brani od optužbi i demantuje bilo kakvo neprikladno ophođenje", rekao je jedan od njegovih advokata Bendžamin Brafman novinarima ispred suda na Menhetnu gde će Stros Kan izaći pred sudiju.

Portparol policije u Njujorku objasnio je da će sud odlučiti da li francuski zvaničnik može da bude pušten uz kauciju i pod kojim uslovima, i da Stros Kan ne može da se pozove na diplomatski imunitet u ovom slučaju.
Njujorška policija je dobila novu dozvolu da ispita odeću prvog čoveka MMF, tragajući za novim ostacima DNK, i žele da vide da li na njegovom telu ima nekih ogrebotina.

MMF je saopštio da će biti održan nezvanični sastanak Upravnog odbora posvećen ovom slučaju. Hapšenje šefa MMF-a izazvalo je i prve posledice na ekonomskom planu, evro je pao na tržištima u Aziji, pošto investitori strahuju da će situacija sa Stros Kanom zakomplikovati napore za regulisanje krize duga u evrozoni.

Šef MMF neće učestvovati u Briselu na važnom sastanku ministara finansija evrozone o Grčkoj. Njega će u ime MMF zameniti pomoćnica generalnog direktora zadužena za Evropu, Nemat Šafik, saopštio je MMF.

U Francuskoj je hapšenje bivšeg francuskog ministra ekonomije na svim naslovnim stranama. "Slučaj Stros-Kan:grom iz vedra neba za predsedničke izbore", piše Figaro dok list Liberasion kratko kaže "DSK ispao". DSK je skraćenica za Dominika Stros Kana koja se u Francuskoj za njega stalno koristi. Ova situacija sa Stros Kanom predstavlja jak udarac za levicu, pošto se očekivalo da će se kandidavati iz redova socijalista na predsedničkim izborima iduće godine. Ankete su mu davale veliku prednost u odnosu na sadašnjeg predsednika Nikolu Sarkozija.

Socijalisti su naveli da treba poštovati pretpostavku nevinosti, a i francuska vlada je zatražila "obazrivost" u zaključcima.