subota 17. mart 2012.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Pogubljen organizator napada na metro u Minsku

Pogubljen organizator napada na metro u Minsku

Vladislav Kovaljov usmrćen je metkom u potiljak pošto je predsednik Lukašenko odbio da pomiluje dvojicu osuđenih na smrt u napadu u kojem je poginulo 15 ljudi

MINSK - Jedan od dvojice osuđenih na smrtnu kaznu za teroristički napad u metrou u Minsku 2011, Vladislav Kovaljov, pogubljen je danas, saopštila je jedna beloruska nevladina organizacija pozivajući se na porodicu osuđenika.

"Vrhovni sud nam je poslao pismo obaveštavajući nas da je izvršena smrtna kazna", izjavila je sestra Kovaljova, Tatjana, predstavnicima organizacije Vijasna.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko odbio je u sredu da pomiluje dvojicu osuđenih na smrt zbog terorističkog napada u Minsku 2011. godine, u kojem je poginulo 15 ljudi.

Dmitrij Konovalov i Vladislav Kovaljov, koji obojica imaju po 26 godina, osuđeni su u novembru na smrtnu kaznu. Njihovi advokati su uložili žalbu ocenjujući da na suđenju nije dokazana krivica njihovih klijenata. Belorusija je jedina država u Evropi koja i dalje ima smrtnu kaznu.

Ona se izvodi ispaljivanjem metka u potiljak osuđenika. Mesto i vreme egzekucije uvek su tajna, a rođaci nikada ne saznaju gde je sahranjeno telo ubijenog.

U eksploziji podmetnute bombe u metro stanici u Minsku 11. aprila prošle godine poginulo je 15 ljudi, a više od 200 je ranjeno.